Teori og modeller for avkastningskrav og mulige implikasjoner for revisor
Teori og modeller for avkastningskrav er gjenstand for debatt, testing og kritikk, noe som påvirker revisors arbeid med relevante regnskapsestimater. I artikkelen vil enkelte trekk ved teori og modeller for avkastningskrav beskrives, med fokus på det revisor kan stå overfor i sitt arbeid*Å gi en fullstendig fremstilling av forutsetningene for hver modell faller utenfor artikkelens rammer.. Deretter vil mulige implikasjoner for estimatrevisjon etter ISA 540 «Revisjon av regnskapsestimater og tilhørende tilleggsopplysninger» trekkes frem. I artikkelen fokuseres det på metodevalg – ikke forutsetninger og data.
Group Financial ControllerNorsk Hydro ASA

Synspunktene i artikkelen er forfatterens egne.
Teori og modeller for avkastningskrav er gjenstand for debatt, testing og kritikk, noe som påvirker revisors arbeid med relevante regnskapsestimater. I artikkelen vil enkelte trekk ved teori og modeller for avkastningskrav beskrives, med fokus på det revisor kan stå overfor i sitt arbeid*Å gi en fullstendig fremstilling av forutsetningene for hver modell faller utenfor artikkelens rammer.. Deretter vil mulige implikasjoner for estimatrevisjon etter ISA 540 «Revisjon av regnskapsestimater og tilhørende tilleggsopplysninger» trekkes frem. I artikkelen fokuseres det på metodevalg – ikke forutsetninger og data.
Ved utarbeidelse av regnskap må ledelsen utføre nedskrivningstester når det kreves av den aktuelle regnskapsstandard. Eksempelvis ved IAS 36 «Verdifall på eiendeler», vil det være ved indikasjoner på at en eiendel har falt i verdi, og ved årlig test for verdifall for goodwill og immaterielle eiendeler med ubestemt utnyttbar levetid (IAS 36.9-10). Ofte vil kontantstrømbasert metode benyttes i slike tilfeller, som medfører at også avkastningskrav må fastsettes*I artikkelen er modeller for beregning av avkastningskrav ansett som metoder, mens input til modellene, eksempelvis risikofri rente, beta og forventet avkastning på markedsporteføljen, er ansett som forutsetninger.. Siden en slik regnskapspost vil være gjenstand for estimeringsusikkerhet, og dermed oppfylle definisjonen av et regnskapsestimat, må en vurdering av implikasjoner for revisor ta utgangspunkt i estimatrevisjon etter ISA 540.
Kravene i ISA 540 omfatter tre hovedkomponenter for fastsettelse av et regnskapsestimat:
metoder (inkludert modeller)
viktige forutsetninger
data
At kvaliteten på forutsetningene og anvendt data er god, er avgjørende for et godt regnskapsestimat, men ikke nødvendigvis tilstrekkelig. Kvaliteten på selve metoden må også være god, inkludert valg av metode for fastsettelse av avkastningskrav.
Å ta utgangspunkt i «Capital Asset Pricing Model» (CAPM) er foreslått som et alternativ i vedlegget til IAS 36 (IAS 36.A17). I tillegg har CAPM også fått godt fotfeste blant praktikere, trolig som følge av metodens anvendbarhet og det at den bakenforliggende teorien er forholdsvis lett tilgjengelig. At mange velger å ta utgangspunkt i CAPM, eventuelt med enkelte justeringer som småbedriftspremie og landsspesifikk risiko, er derfor forståelig.
I forskningsmiljøet må det imidlertid kunne sies å være manglende konsensus rundt CAPM. Blant annet som beskrevet av Fama & French «…the failure of the CAPM in empirical tests implies that most applications of the model are invalid» (Fama & French, 2004). Det finnes alternativer til standard CAPM, men de er ofte mer krevende å forstå og anvende, samt at de kan ha andre svakheter. Som beskrevet i ISA 540 appendiks 1.21 vil variasjon i mulige metoder kunne øke intervallet for rimelige måleutfall, noe som kan øke estimeringsusikkerhet. Økt estimeringsusikkerhet åpner og for risiko for manglende objektivitet hos ledelsen («management bias»), som revisor bør være seg særlig bevisst. At revisor har tilstrekkelig innsikt i usikkerheten rundt fastsettelse av avkastningskrav, er viktig for å forstå og vurdere ledelsens metodevalg, samt for identifisering av risiko for feilinformasjon og håndteringen av denne.
CAPMs opprinnelse
Den opprinnelige CAPM ble utviklet av flere teoretikere, deriblant Sharpe, som i 1990 ble tildelt Nobelprisen i økonomi for sitt bidrag. I en artikkel fra 1964 bygger Sharpe en intuitiv og forståelig bro fra Markovitz’ porteføljeteori til en kapitalverdimodell som gir forventet avkastning på enkeltinvesteringer holdt innenfor en diversifisert portefølje (Sharpe, 1964):
E(ri) = Rf + βi * (E(rm) – Rf)
Forutsetningene som må fastsettes, er risikofri rente, forventet avkastning på markedsporteføljen i et effisient marked og enkeltinvesteringens bidrag til porteføljens systematiske risiko (beta). Som følge av at investoren holder den diversifiserte markedsporteføljen, vil den forventede avkastningen kun ta høyde for systematisk risiko, ikke usystematisk/selskapsspesifikk risiko.
Teorien som ligger til grunn for modellen, er forholdsvis lett tilgjengelig. Forutsetningene er imidlertid strenge og til dels urealistiske, noe som innebærer at teorien har vært gjenstand for kritikk, men også videreutvikling.
Black CAPM
Ved empirisk testing viser Sharpe CAPM svakheter. Blant annet er det vist at stigningstallet til verdipapirmarkedslinjen er for høyt, noe Black forklarer med CAPMs forutsetning om at alle investorer kan investere og låne til risikofri rente i ubegrenset omfang. Forutsetningen gjenspeiler ikke virkeligheten for mange investorer (Black, 1972). For å lette på denne forutsetningen, utarbeidet Black en ny modell for avkastningskrav, bedre kjent som Black CAPM.
I korte trekk kan forskjellen fra Sharpe CAPM forklares med at den risikofrie renten erstattes av en «zero-beta»-portefølje. Den forventede avkastningen på «zero-beta»-porteføljen vil ligge et sted mellom den risikofrie renten og forventet avkastning på markedsporteføljen, noe som medfører at Black CAPM får et høyere startpunkt på y-aksen og en flatere kurve (se illustrasjon nedenfor).
E(ri) = E(rz) + βi * (E(rm) – E(rz))
Rf < E(rz) < E(rm)

Å fastsette risikofri rente til bruk i Sharpe CAPM kan være en krevende øvelse med behov for skjønnsutøvelse. Det er imidlertid vesentlig enklere enn å skulle fastsette forventet avkastning på en «zero-beta»-portefølje. Det gjør Black CAPM mindre anvendbar i praksis, men det er likevel verdt å merke seg at Blacks modell anses mer virkelighetsnær enn den av Sharpe, samt at den står seg bedre ved empirisk testing (Fama & French, 2004). Særlig hvis beta er beregnet til å være vesentlig høyere eller lavere enn én, bør både ledelse og revisor være seg bevisst den flatere kurven i Black CAPM.
Flerfaktormodeller – Fama og French
Økonomiske modeller kan utvikles både deduktivt og induktivt. Den opprinnelige CAPM må anses å være utviklet deduktivt, da den økonomiske teorien ble utledet først, for deretter å bli testet mot faktiske observasjoner. Til sammenligning er enkelte flerfaktormodeller utviklet induktivt, hvor det er tatt utgangspunkt i datasett over historisk avkastning, og faktorer/variabler med forklaringskraft har deretter blitt identifisert. For de identifiserte faktorene er det søkt plausible forklaringer og teorier.
De plausible forklaringene i flerfaktormodellene er ikke nødvendigvis alternativer til den økonomiske teorien bak CAPM, men kan reflektere et behov for å representere den systematiske risikoen gjennom flere variabler, i stedet for å begrense den til beta som den eneste variabelen. Det er mulig at CAPMs svakheter ved empirisk testing skyldes at det å begrense systematisk risiko til én variabel, er en virkelighetsfjern forenkling.
Av flerfaktormodeller er det tre-faktormodellen av Fama og French som har fått mest oppmerksomhet (Fama & French, 1993). Modellen identifiserer småbedriftspremie (SMB – «small minus big») og «premium for distress» (HML – «high minus low») som forklaringsfaktorer for meravkastningen i forhold til CAPM (Fama & French, 1996). Selv om modellen ikke viser tilsvarende svakheter ved empirisk testing som CAPM, kritiseres modellen for de statistiske utfordringene som oppstår ved saumfaring av data etter sammenhenger («data snooping») (Black, 1993). Eksempelvis har gjentagende testing påvist en småbedriftspremie, men det finnes flere plausible forklaringer på hvorfor den eksisterer (NBIM, 2012). Uten en klar forståelse av premiens årsak er det krevende å vite når og hvordan den skal anvendes i praksis.
E(ri) = rf + β1i * (E(rm) – rf)
+ β 2i * SMB + β 3i * HML
CAPM i internasjonal finans
Global og lokal CAPM
Teori og modeller for avkastningskrav på tvers av landegrenser, særlig fremvoksende markeder, har også vært gjenstand for debatt, blant annet som følge av landsspesifikke forskjeller i realisert avkastning. I «Global CAPM» (GCAPM) forutsettes det at en investor vil holde en global markedsportefølje for å utnytte diversifiseringmuligheter på tvers av landegrenser. Det innebærer at landsspesifikke forskjeller forutsettes forklart av ulik eksponering for systematisk risiko, altså risiko som ikke er mulig å håndtere gjennom diversifisering. I modellen vil det reflekteres gjennom justering av beta og dermed avkastningskravet. Det kan være verdt å nevne at testing har vist at markeder ikke er fullt ut (positivt) korrelerte, noe som innebærer at det finnes diversifiseringsmuligheter på tvers av landegrenser (Adler & Dumas, 1983).
I prinsippet skiller ikke GCAPM seg fra Sharpe CAPM. CAPM forutsetter at en investor vil holde den mest diversifiserte markedsporteføljen, som også må omfatte diversifiseringsmuligheter på tvers av landegrenser hvis slike eksisterer. GCAPM inkluderer imidlertid en eksplisitt forutsetning om at markeder er integrerte, som gjør at den skiller seg fra «Local CAPM» (LCAPM) som forutsetter segmenterte markeder (Ejara, Krapl, Thomas & Ruiz de Vargas, 2020). Ved segmenterte markeder, eksempelvis som følge av «home country bias», vil en investor holde en lokal markedsportefølje og dermed ikke utnytte diversifiseringsmuligheter på tvers av landegrenser, noe som vil øke avkastningskravet.
Adler og Dumas argumenterer imidlertid for at det ikke eksisterer noen klar empirisk metode egnet for å fastsette i hvilken grad markeder er integrert eller ikke (Adler & Dumas, 1983). Likevel er det verdt å merke seg at forskjellen mellom GCAPM og LCAPM er vesentlig mindre i utviklede markeder enn i fremvoksende markeder. For utviklede markeder har enkelte undersøkelser vist at forskjellen er av så liten betydning at de øvrige svakhetene ved CAPM har større innvirkning. Legger man det til grunn, vil det ikke være nødvendig å skille mellom LCAPM og GCAPM for utviklede markeder. For fremvoksende markeder derimot, kan forskjellene være vesentlige (Bruner, Li, Kritzman, & Page, 2008).
International CAPM
I tillegg til markedssegmentering vil en investor også måtte forholde seg til kjøpekraftsrisiko i en internasjonal kontekst. Undersøkelser har vist at kjøpekraftsparitet ikke alltid holder, noe som medfører at investorer med ulik hjemmevaluta ikke oppnår samme avkastning i reelle termer. Som en konsekvens vil ikke investorer holde identiske markedsporteføljer, noe som bryter med forutsetningene i CAPM (Adler & Dumas, 1983). International CAPM (ICAPM) er utviklet for bedre å hensynta eventuelle brudd på kjøpekraftsparitet (Sercu, 1980). Selv om ICAPM anses som den konseptuelt riktigste metoden sammenlignet med LCAPM og GCAPM, er den krevende å anvende i praksis (Ejara, Krapl, Thomas & Ruiz de Vargas, 2020).
Damodaran
Damodarans modell er mye brukt av praktikere ved verdivurdering i en internasjonal kontekst. I korte trekk tar modellen utgangspunkt i forventet avkastning på en markedsportefølje for utviklede markeder, eksempelvis USA, for så å legge til en separat justering for landsspesifikk risiko (CRP) (Damodaran, 2015). Damodaran har også utarbeidet en database med forslag til verdier for CRP for flere land.
E(ri) = Rf + βi * (E(rm) – Rf) + CRP
Å anvende modellen kan virke intuitivt, men det betyr ikke nødvendigvis at den gir et riktig avkastningskrav. For det første risikerer man å hensynta samme risiko to ganger, ved at systematisk landsspesifikk risiko først inkluderes i målingen av beta, for deretter å også inkluderes gjennom en landsspesifikk justering. For det andre vil en standardisert sats ikke nødvendigvis ta hensyn til at den systematiske risikoen kan variere mellom enkeltinvesteringer i samme land. Eksempelvis vil virksomheter hovedsakelig eksponert for globale råvaremarkeder, som det finnes en del av i fremvoksende markeder med høy CRP, kunne være mindre utsatt for landsspesifikk systematisk risiko enn mer lokale virksomheter. Damodarans modell har også vært gjenstand for forholdsvis krass kritikk fra forskningsmiljøer, blant annet for manglende teoretisk basis og at modellen kan gi vilkårlige resultater (Kruschwitz, Loeffler, & Mandl, 2010).
Mulige implikasjoner for revisor
Formålet med artikkelen så langt har vært å beskrive noe teori og enkelte modeller som er relevante for estimatrevisjon av avkastningskrav. Det må understrekes at beskrivelsen ovenfor er på et overordnet nivå og langt fra uttømmende. Blant annet er viktige konsept som Mertons «Intertemporal CAPM» og memontum-effekten, beskrevet av Fama og French som «continuation of short-term returns», ikke inkludert (Fama & French, 1996). Intensjonen med beskrivelsen har heller vært å gi et inntrykk av det som må kunne sies å være en viss grad av manglende konsensus rundt fastsettelse av avkastningskrav.
Manglende konsensus innebærer at det er et større rom for ulike synspunkt rundt teori og tilhørende modell for fastsettelse av avkastningskrav. Men det innebærer ikke nødvendigvis at de teorier og modeller som er utviklet, bør forkastes, særlig når gode alternativer ikke finnes. Som Fama og French understreker, i noe kontrast til sitatet ovenfor, vil enhver økonomisk modell være en forenkling av virkeligheten og dermed gjenstand for kritikk (Fama & French, 2004). Det må også trekkes frem at de empiriske testene som er kilden til mye av kritikken mot CAPM, selv er gjenstand for kritikk. I det som er blitt kjent som Rolls kritikk, blir det blant annet argumentert for at markedsporteføljen har ukjent sammensetning og er dermed ikke observerbar, noe som resulterer i at CAPM ikke er mulig å teste («the market proxy problem») (Roll, 1977).
At CAPM nevnes i IAS 36, med eventuelle justeringer, må også innebære at IASB anser teorien for å være tilstrekkelig virkelighetsnær til å kunne gi en «dekkende fremstilling» («faithful representation»). Å gjøre et modellvalg i tråd med de omstendighetene man står overfor, vil derfor måtte gjøres, og det vil være en krevende og skjønnsmessig øvelse som både ledelse og revisor må gjennom.
Usikkerheten rundt teori og modeller for avkastningskrav påvirker risikoen som revisor må identifisere, vurdere og håndtere i tråd med kravene i ISA 540. Siden standardens virkeområde omfatter alle estimater, inkludert tapsavsetning etter IFRS 9*IAASB har utarbeidet illustrerende eksempel som viser hvordan kravene i ISA 540 kan anvendes på tapsavsetninger etter IFRS 9., forsikringskontrakter etter IFRS 17 og nedskrivningstester etter IAS 36, er kravene generelt utformet for å kunne ta høyde for estimater av ulik art. Det gir rom for utøvelse av profesjonelt skjønn, men medfører også risiko for at standarden tolkes ulikt og ikke anvendes konsistent. ESMA påpekte denne risikoen i høringssvar til ny standard, og undersøkelser har vist at revisor og tilsynsmyndigheter ikke nødvendigvis har en felles forståelse av hva som er tilstrekkelig og hensiktsmessig bevis etter ISA 540*I undersøkelsen beskrives tilfeller hvor revisor utfører revisjonshandlinger utover det som anses nødvendig for å håndtere revisjonsrisiko, men som anses nødvendig for å håndtere «inspeksjons-/tilsynsrisiko». (Glover, Taylor, & Wu, 2019), (IAASB, 2017).
Tilsynsrapporter viser også at det gjøres flest funn ved kontroll av estimatrevisjon (IFIAR, 2025). Gjentagende funn er uheldig og kan svekke tilliten til revisors arbeid. I høringssvar til ny standard uttrykte særlig investormiljøet viktigheten av at revisor har tilstrekkelig kompetanse til å håndtere kompliserte regnskapsestimat, noe som understreker behovet for tillit til revisors arbeid (IAASB, 2017).
Med dette som bakgrunn må det erkjennes at det å gi en fullstendig beskrivelse av anvendelse av ISA 540 på avkastningskrav, ikke vil være mulig innenfor rammene av artikkelen. I stedet vil det rettes søkelys mot enkelte forhold som revisor bør være bevisst på.
Risikovurderingshandlinger
I tråd med standardens krav om risikovurderingshandlinger må revisor blant annet opparbeide seg en forståelse av hvordan ledelsen har identifisert og valgt relevant metode (ISA 540.13 h) ii)). Som beskrevet i standardens veiledning, kan selskapets validering av modellen, herunder dens teoretiske egnethet, være en faktor som revisor bør hensynta (ISA 540.A39).
I tillegg til valg av metode må revisor opparbeide seg en forståelse av hvorvidt ledelsen har forstått og håndtert estimeringsusikkerhet (ISA 540.13 h) ii)). Å undersøke hvorvidt ledelsen har vurdert alternative metoder, er foreslått som en hensiktsmessig tilnærming for dette formålet (ISA 540.A45).
For at revisor skal kunne opparbeide seg den påkrevde forståelsen gjennom disse handlingene, må revisor ha tilstrekkelig innsikt i teori og modeller for avkastningskrav. Når det gjelder i hvilket omfang, må det tas utgangspunkt i formålet med risikovurderingshandlingene, som er å oppnå et egnet grunnlag for identifisering og vurdering av risiko for vesentlig feilinformasjon (ISA 540.13). Formålet åpner for en skalerbarhet som gjør at behovet for forståelse av avkastningskrav ved risikovurderingshandlinger styres av regnskapsestimatets størrelse, kompleksitet og estimeringsusikkerhet.
Retrospektiv gjennomgåelse
Å gjennomgå utfall av tidligere regnskapsestimat, eventuelt påfølgende reestimering, er en viktig handling i estimatrevisjon. Informasjonen vil måtte hensyntas i vurdering av risiko for vesentlig feilinformasjon i inneværende periode (ISA 540.14/ISA 240.32 (b)). For nedskrivningstester vil det ikke alltid være et regnskapsestimat fra tidligere perioder å ta utgangspunkt i. I motsetning til årlig nedskrivningstest av goodwill og andre immaterielle eiendeler med ubestemt levetid vil det ikke nødvendigvis være gjentagende indikasjoner på at en eiendel har falt i verdi. I så tilfelle vil ikke kravet være aktuelt (ISA 200.22 (b)).
I den retrospektive gjennomgåelsen vil trolig mange vektlegge kontantstrømmen, da det er forholdsvis enkelt å sammenligne realiserte og estimerte kontantstrømmer. Siden ledelsen må utføre tilsvarende handling på estimerte kontantstrømmer, vil revisor kunne styre ressursbruken ved å ta utgangspunkt i ledelsens arbeid (IAS 36.34). Når det gjelder avkastningskravet, oppstår igjen spørsmålet om det er et utfall å teste, særlig hvis Rolls kritikk legges til grunn. Å benytte samme metodikk som de empiriske testene av CAPM er mulig, men vil trolig kreve kompetanse og ressurser som faller utenfor det som forventes i en finansiell revisjon. Å gjennomgå reestimering vil derfor måtte være dekkende for å oppnå formålet.
Bruk av ekspert
I møte med en krevende teori om avkastningskrav, samt noe omfattende krav i ISA 540, vil revisor ofte velge å engasjere ekspert i tråd med ISA 620 «En ekspert engasjert av revisor». Det kan være en hensiktsmessig tilnærming for å øke regnskapsbrukernes tillit til revisors arbeid, særlig når regnskapsestimatet er et sentralt forhold ved revisjonen, og bruken av ekspert kommuniseres i revisjonsberetningen*ISA 701.A49: «En slik henvisning til bruken av en revisors ekspert reduserer ikke revisors ansvar for konklusjonen om regnskapet, og er derfor ikke inkonsistent med punkt 14–15 i ISA 620». ISA 620.14 krever at revisor ikke henviser til arbeidet til en ekspert i revisjonsberetningen. (ISA 701.13 (b)). Som nevnt ovenfor er revisors tilstrekkelige kompetanse noe blant annet investormiljøet har uttrykt som særlig viktig.
I «Post Implementation Review» (PIR) for IAASBs «clarity project» uttrykte imidlertid tilsynsmyndigheter bekymring for at kravene i ISA 620 tolkes ulikt, og ikke anvendes konsistent (IAASB, 2013). Blant annet ble det trukket frem at revisjonsteam
i for stor grad stoler på ekspertens arbeid og kompetanse uten å gjøre egne vurderinger
mangler forståelse av ekspertens bruk av metoder og hvorvidt metodene er generelt akseptert innenfor fagfeltet
ikke involverer seg i ekspertens arbeid og ikke følger opp mot selskapets ledelse i tilstrekkelig grad
Forskning understøtter tilsynsmyndighetenes observasjoner (Griffith, Hammersley, & Kadous, 2014). Som det står i målene i ISA 620, skal revisor «... fastsette hvorvidt arbeidet [utført av ekspert] er adekvat for revisors formål». Å håndtere innspillene fra tilsynsmyndighetene på en god måte sammen med øvrige krav i standarden, vil være en hensiktsmessig tilnærming for å sikre at standardens mål oppnås. Revisjonsdokumentasjonen bør da blant annet vise at revisjonsteamet besitter den nødvendige kompetansen til å gjøre gode vurderinger, samt at det gjøres bruk av kompetansen i møte med både ledelse og ekspert.
Identifisering og vurdering av risikoer for vesentlig feilinformasjon

Studier viser at revisor ofte velger å håndtere anslått risiko gjennom å teste ledelsens punktestimat. Ulempen ved å teste ledelsens punktestimat er at revisor kan ha en tendens til å vektlegge verifisering fremfor evaluering av rimelighet.
På lik linje med ISA 315 «Identifisering og vurdering av risikoene for vesentlig feilinformasjon» krever ISA 540 separat vurdering av iboende risiko og kontrollrisiko (ISA 540.16). Ved vurdering av iboende risiko må revisor blant annet hensynta estimeringsusikkerhet, samt hvordan valg og anvendelse av metode påvirkes av kompleksitet og subjektivitet*I høringssvar til ny ISA 540 ble avgrensningen mellom de iboende risikofaktorene estimeringsusikkerhet, kompleksitet og subjektivitet kritisert for å være utydelige, og de ble ansett som krevende å anvende (IAASB, 2017). I endelig versjon av ISA 540 er det lagt noe mindre vekt på iboende risikofaktorer, og mer vekt på metoder, forutsetninger og data..
Som beskrevet i ISA 540 appendiks 1.21, vil iboende variasjon i mulige metoder utvide rekkevidden av rimelige måleutfall, og dermed øke estimeringsusikkerhet. Økt estimeringsusikkerhet medfører økt grad av subjektivitet, som igjen åpner for risiko for manglende objektivitet hos ledelsen («management bias»), en risiko det er særlig viktig at revisor håndterer. Derfor er det rimelig å forvente at den manglende konsensusen rundt fastsettelse av avkastningskrav innebærer høy grad av kompleksitet og estimeringsusikkerhet for relevante regnskapsestimater, og at risikoen ofte vil måtte klassifiseres som særskilt risiko («significant risk»).
Håndtering av risiko – metoder, viktige forutsetninger og data
Studier viser at revisor ofte velger å håndtere anslått risiko gjennom å teste ledelsens punktestimat (Griffith, Hammersley, & Kadous, 2014). Den anslåtte risikoen håndteres da ved å vurdere ledelsens valg av metode, viktige forutsetninger og data, samt vurdere tilleggsopplysninger om estimeringsusikkerhet (ISA 540.22). Når det gjelder valg av metode, må revisor vurdere om ledelsens valg av metode er hensiktsmessig, som blant annet kan inkludere vurdering av ledelsens begrunnelse for valg av metode (ISA 540.23/A97).
Ulempen ved å teste ledelsens punktestimat er at revisor kan ha en tendens til å vektlegge verifisering fremfor evaluering av rimelighet (Griffith, Hammersley, & Kadous, 2014). Det kan skyldes at verifisering anses som en enklere tilnærming, samt muligens en oppfatning av at ordinær bilags- og dokumentasjonstesting gir bedre revisjonsdokumentasjon. Gjennom å vektlegge verifisering, risikerer revisor å håndtere estimatet som om det er en regnskapspost basert på «historisk kost»-prinsipper. Det kan også øke risiko for tankefeil hos revisor («bekreftelsesfellen»), samt redusere muligheten for å identifisere «management bias».
Gjennom verifisering kan revisor imidlertid sikre at ledelsen har dokumentert sine påstander på en god måte, og en kritisk vurdering av dokumentasjonens pålitelighet kan være en hensiktsmessig tilnærming for revisor å utvise profesjonell skepsis på. Men i lys av usikkerheten man står overfor ved estimater, vil utarbeidelse av dokumentasjon være en skjønnsmessig vurdering. Da bør revisor se viktigheten av evaluering, både for å identifisere forhold som ledelsen ikke er bevisst på, samt å diskutere de vurderinger som er gjort av ledelsen. Profesjonell skepsis utvises da gjennom en spørrende holdning hvor ledelsens syn utfordres.
Som et alternativ til å teste ledelsens punktestimat, kan revisors teststrategi baseres på å utarbeide eget punktestimat eller intervall for estimatet*Her sees det bort fra ISA 540.18 a) «Innhenting av revisjonsbevis fra hendelser som finner sted frem til datoen for revisjonsberetningen», som er én av de tre teststrategiene i ISA 540.18, fordi det vil være en mindre aktuell teststrategi for den type estimater som beskrives her.. Da er det imidlertid verdt å merke seg at revisor fortsatt må vurdere ledelsens valg av metode, viktige forutsetninger og data, noe som gjør teststrategien mer ressurskrevende (ISA 540.28). For å begrense ressursbruken, kan imidlertid eget estimat begrenses til deler av regnskapsestimatet, eksempelvis avkastningskravet (ISA 540.A122).
Som følge av den manglende konsensusen rundt fastsettelse av avkastningskrav, vil det være krevende for revisor å sette klare grenser for intervallet som skal omfatte rimelige løsninger. Veiledningen for hvordan grensene bør settes, er begrenset, noe som også ble trukket frem i høringssvar til standarden (IAASB, 2017). Uansett vil utvalget av mulige metoder kunne medføre et større intervall for rimelige løsninger enn det som kunne vært ønskelig for revisor.
«Audit of New Zealand» delte et interessant innspill i sitt høringssvar som er relevant i denne sammenhengen. Hvis et uforholdsmessig snevert intervall kombineres med standardens vektlegging av profesjonell skepsis, risikerer revisor i ytterste konsekvens å forkaste et rimelig regnskapsestimat. I praksis vil det kunne innebære egenkontroll hvis revisor krever retting i en slik situasjon, noe som vil kunne være brudd på uavhengighetsreglene (IAASB, 2017). Det ser imidlertid ut til at IAASB ikke har vektlagt denne risikoen, noe som kan tolkes som at IAASB vurderte risikoen for manglende eller for lite bruk av profesjonell skepsis som større.
Økt omfang av noteopplysninger – alternativ til å kreve justering?
Hvis ledelsen legger til grunn et estimat som revisor oppfatter som urimelig, vil trolig revisors første respons være å utfordre ledelsen på deres forståelse og håndtering av estimeringsusikkerhet. Det vil gi revisor en forståelse av ledelsens intervall av rimelige utfall og dermed hvor punktestimatet deres ligger i intervallet. En slik respons vil gjerne suppleres med en oppfordring eller krav om økt omfang av noteopplysninger.
Å få ledelsen til å gå utover spesifikke opplysningskrav for å oppfylle mål i mer generelle opplysningskrav, kan være krevende. Det kan imidlertid være et krav revisor er underlagt hvis regnskapet avlegges etter et rammeverk utformet for å gi et rettvisende bilde (ISA 540.26 (b)/A112). Da kan revisor med fordel trekke frem at økt omfang av noteopplysninger ble lagt vekt på av flere interessenter i arbeidet med ny standard (IAASB, 2017). Et eksempel på hvordan revisor kan gå frem, er å benytte IAS 36.132* Alternativt kan revisor benytte det mer generelle kravet i IAS 1.125 om noteopplysninger for kilder til estimeringsusikkerhet. , som oppfordrer til å opplyse om forutsetninger i en nedskrivningstest, for å få ledelsen til å opplyse om blant annet avkastningskrav hvis det er vesentlig informasjon* IAS 36 krever spesifikt at det gis opplysninger om blant annet diskonteringsrenten som er brukt hvis nedskrivning innregnes i regnskapet (IAS 36.130 (g)) og ved årlig test for verdifall for goodwill og immaterielle eiendeler med ubestemt utnyttbar levetid (IAS 36.134 (d))..
Det kan være at ledelsen imøtekommer revisors ønske om ytterligere forståelse og håndtering av estimeringsusikkerhet, samt gir ytterligere noteopplysninger, men velger likevel ikke å justere et urimelig estimat. Undersøkelser har vist at sannsynligheten for at revisor krever retting/endring, reduseres hvis det gis ytterligere noteinformasjon, uansett om det skyldes spesifikke eller mer generelle opplysningskrav («moral licensing effect») (Griffin, 2014). Derfor må revisor være seg bevisst denne tankefeilen og sikre at noteopplysninger kun supplerer et rimelig regnskapsestimat* IFRS 18.17 vil klargjøre noteopplysningers rolle når denne trer i kraft., og ikke erstatter et urimelig regnskapsestimat.
Viktigheten av evaluering – «Stand back provision»
Selv om revisor tester de vesentlige elementene i et estimat og kommer frem til at de er innenfor rimelighetens grenser, er det likevel mulig at det endelige punktestimatet er urimelig. Eksempelvis kan det være tilfellet hvis hver enkelt forutsetning er av det optimistiske slaget, og heller ikke er konsistente med hverandre (ISA 540.A133). De detaljerte kravene i ISA 540 sikrer at revisors arbeid utføres på et detaljert nivå, men det medfører også en risiko for at revisors fokus trekkes bort fra totaliteten av det endelige punktestimatet, blant annet som følge av de mulige tankefeilene nevnt ovenfor (Griffith, Hammersley, & Kadous, 2014).
For å forebygge denne risikoen, må revisor i avslutningsfasen ta et steg tilbake fra detaljene og gjøre en overordnet evaluering av hvorvidt det endelige regnskapsestimatet og tilhørende noteopplysninger er rimelige, samt sikrer at det er innhentet tilstrekkelig og hensiktsmessig revisjonsbevis (ISA 540.33). Revisor er særlig oppfordret til anvendelse av profesjonell skepsis ved denne handlingen, blant annet ved å være seg bevisst både bekreftende og motstridende bevis (ISA 540.A11). Hvis avkastningskravets konsistens med øvrige elementer av regnskapsestimatet fortsatt ikke er vurdert, bør den påkrevde evalueringen sikre at det avdekkes og håndteres på en god måte.
Oppsummerende kommentarer
I artikkelen er det gitt en overordnet beskrivelse av noe teori og enkelte modeller for avkastningskrav, med særlig fokus på det revisor kan møte på i sitt arbeid, og den usikkerheten som må håndteres. Videre er det påpekt at ISA 540 er en noe generelt utformet standard som følge av et bredt virkeområde, og at det derfor kan være krevende for revisor å vurdere hva som er tilstrekkelig og hensiktsmessig revisjonsbevis for bestemte estimater. Med det som bakgrunn er det gitt enkelte innspill rundt anvendelse av ISA 540 på avkastningskrav, i håp om å bidra til refleksjon rundt estimatrevisjon.
Kilder
Adler, M., & Dumas, B. (1983). International Portfolio Choice and Corporation Finance: A synthesis. The Journal of Finance.
Black, F. (1972). Capital Market Equilibrium with Restricted Borrowing. The Journal of Business.
Black, F. (1993). Estimating Expected Return. Financial Analysts Journal.
Bruner, R., Li, W., Kritzman, M., & Page, S. (2008). Market integration in developed and emerging markets: Evidence from the CAPM. Emerging Markets Review.
Damodaran, A. (2015). Country Risk: Determinants, Measures and Implications.
Ejara, D., Krapl, A., Thomas, O., & Ruiz de Vargas, S. (2020). Local, Global, and International CAPM: For Which Countries Does Model Choice Matter? Journal of Investment Management.
Fama, E. F., & French, K. R. (1993). Common risk factors in the returns on stocks and bonds. Journal of Financial Economics.
Fama, E. F., & French, K. R. (1996). Multifactor Explanations of Asset Pricing Anomalies. The Journal of Finance.
Fama, E. F., & French, R. K. (2004). The Capital Asset Pricing Model: Theory and Evidence. Journal of Economic Perspectives.
Glover, S. M., Taylor, M. H., & Wu, Y.-J. (2019). Mind the Gap: Why Do Experts Have Differences of Opinion Regarding the Sufficiency of Audit Evidence Supporting Complex Fair Value Measurements? Contemporary Accounting Research.
Griffin, J. B. (2014). The Effects of Uncertainty and Disclosure on Auditors› Fair Value Materiality Decisions. Journal of Accounting Research.
Griffith, E. E., Hammersley, J. S., & Kadous, K. (2014). Audits of Complex Estimates as Verification of Management Numbers: How Institutional Pressures Shape Practice. Contemporary Accounting Research.
IFIAR. (2025). Survey of Inspection Findings 2024.
IAASB. (2013). Clarified International Standards on Auditing - Findings from the Post-Implementation Review.
IAASB. (2017). IAASB Main Agenda (September 2017) - Responses received to exposure draft.
Kruschwitz, L., Loeffler, A., & Mandl, G. (2010). Damodaran’s Country Risk Premium: A Serious Critique. Business Valuation Review.
NBIM. (2012). A survey of the Small-firm Effect. Discussion note.
Roll, R. (1977). A critique of the asset pricing theory›s tests Part I: On past and potential testability of the theory. Journal of Financial Economics.
Sercu, P. (1980). A Generalization of the International Asset Pricing Model. DTEW Research Report.
Sharpe, F. W. (1964). Capital Asset Prices: A Theory of Market Equilibrium under Conditions of Risk. The Journal of Finance.