Kunstig intelligens (KI):

Hvor står revisjonsbransjen?

57-59

Vi hører stadig i media om effektene av avansert digitalisering og KI. For å undersøke hvordan status er i revisjonsbransjen har vi gjennomført en spørreundersøkelse blant dem som jobber i ekstern revisjon, for å innhente informasjon om status rundt KI og hvilke utfordringer som står i veien for bruk.

Fagdirektør
Kai Morten Hagen

Revisorforeningen

Introduksjon

Å spå om fremtiden er vanskelig og ikke noe vi skal gå inn på her, men om vi ser på alt som skrives om effektene av kunstig intelligens, så kan det virke som om noe av fremtiden allerede er her. Dette er vel kanskje også noe vi alle allerede har erfart. De fleste av oss kjenner til KI gjennom bruk, kanskje til nå mer på privat plan, men også i jobbsammenheng.

I årene som kommer, vil Norge bli påvirket av eldrebølge, klimaendringer og et annet geopolitisk verdensbilde enn det vi har vært vant til. KI og bruk av avansert digitalisering er sentrale faktorer om vi skal kunne fortsette å opprettholde konkurransekraften og velferdsnivået i årene som kommer. Det vil kunne bidra til at vi kan jobbe smartere og øke effektiviteten.

Det kommer stadig nye rapporter om potensielle effekter fra kunstig intelligens og suksesshistorier fra dem som allerede har tatt det i bruk. Undersøkelser sier også at bruken av KI øker, men status for en del bransjer og områder er at utviklingen går sakte, kanskje for sakte. Det har tidligere også blitt trukket frem bransjer eller oppgaver som kan bli erstattet av kunstig intelligens. Jeg vil mene at det for revisjonsbransjen ikke er snakk om at vi kan bli erstattet av kunstig intelligens, men om man ikke tar i bruk de muligheter som ligger i kunstig intelligens og avansert digitalisering, vil man kunne bli utkonkurrert av en som gjør det.

Regjeringen la allerede i 2020 frem en egen Nasjonal Strategi for kunstig intelligens for å legge til rette for en trygg og pålitelig utvikling av kunstig intelligens, og vi ser at det blir tatt i bruk på stadig flere områder.

For å undersøke hvordan status er i revisjonsbransjen i Norge har vi gjennomført en undersøkelse blant dem som jobber i revisjon. Resultatene fra undersøkelsen inkluderer ikke dem som jobber i de største revisjonsselskapene, da de utvikler egne verktøy og får en del av dette gjennom sine internasjonale nettverk. Oppsummeringen under baserer seg på rett i underkant av 500 svar fra varierte selskapsstørrelser, alder og geografi.

Status blant revisorene

I undersøkelsen spurte vi om hvilket utsagn om avansert digitalisering og KI som passet for deres holdning. Denne viser at de aller fleste mener at det vil kunne bidra til økt effektivitet og kvalitet i arbeidet.

Vi har videre undersøkt i hvilken grad KI og avansert digitalisering er tatt i bruk i jobbsammenheng og privat, for å se hvor langt man er kommet i implementering og bruk.

Resultatene fra undersøkelsen viser at generativ KI (for eksempel Chat GPT, Copilot) er tatt i bruk blant revisorene i jobbsammenheng (50 %), men at flere benytter verktøyene privat.

Ved spørsmål om hvilke oppgaver generativ KI blir benyttet til, bruker de aller fleste det til å finne informasjon eller svar på spørsmål. Oppgavene som blir oppgitt, henger sammen med at dersom man skal gjøre mer tilpassede oppgaver, krever det også større grad av tilpasning av verktøyene og kunnskap om hvordan benytte dem.

Oppgaver generativ KI blir benyttet til:

  • Søke etter informasjon eller svar på spørsmål – 90 %

  • Lage utkast til tekster, e-poster eller notater – 54%

  • Forbedring av tekster, presentasjoner eller rapporter – 29 %

  • Oversettelser – 29 %

  • Lage oppsummeringer av lange tekster/rapporter – 26 %

  • Koding – 4 %

  • Transkribering/møtereferater – 3 %

I undersøkelsen spurte vi også om hyppigheten av bruk blant dem som har tatt i det i bruk i jobbsammenheng. Svarene her viser at de fleste benytter det daglig eller ukentlig, mens en mindre gruppe benytter det sjeldnere.

Status i revisjonsvirksomheten og fokus på implementering

Undersøkelsen viser at det kun er et fåtall av revisjonsvirksomhetene som har tatt i bruk KI i kundeleveransene, og at det i varierende grad er noe virksomheten har fokus på.

Videre spurte vi om respondentenes kunnskap om tilgjengelige systemer og muligheter for bruk. Svarene her viser at det i varierende grad er kunnskap om hvilke systemer som er tilgjengelige, og hvilke områder/arbeidsoppgaver de kan benyttes på i revisjonen.

Opplevde utfordringer og barrierer for bruk

Vi spurte også om hvor utfordrende det er å ta i bruk ny teknologi i revisjonsvirksomheten, og hvilke barrierer de opplever for å kunne ta i bruk KI-verktøy i virksomheten. Resultatet her viser at det oppleves utfordrende å ta i bruk i virksomheten, og at noe av det som oppleves som utfordrende, er manglende kompetanse om KI generelt og hvordan det kan benyttes i revisjonen.

Blant respondentene er det følgende årsaker som oppleves som de største barrierene for å ta i bruk KI-verktøy og avansert digitalisering i virksomheten:

  • Manglende innsikt i oppgaver verktøyene kan benyttes til

  • Manglende oversikt over tilgjengelige systemer/løsninger

  • Bekymring knyttet til datavern og etikk

  • Usikkerhet knyttet til økonomisk gevinst og pris på systemer/løsninger

  • Manglende kapabilitet mellom datasystemer og tilgang til data

  • Lite endringsvilje

Revisorforeningens bidrag

Oppsummert viser undersøkelsen at revisjonsvirksomhetene trenger støtte for å få fart på arbeidet med KI. Noen av områdene som blir trukket frem er kunnskap om områder for effektiv bruk, datasikkerhet og etikk og oversikt over tilgjengelige systemer/løsninger.

Et av de store fokusområdene for Revisorforeningen i inneværende år er digitalisering og KI. I dette arbeidet planlegges det flere ulike kurs og kompetanseutviklingsaktiviteter. Dette skal blant annet dekke KI generelt, hva du må tenke på for å kunne benytte KI sikkert og kurs om bruk av verktøy. For å legge til rette for effektiv implementering og bruk vil vi utvikle praktiske kurs som viser hvordan verktøyene kan benyttes i praksis, og hvordan det kan bistå deg i oppgaver du løser mer manuelt i dag. Aktivitetene vil inneholde eKurs, fysiske kurs og sekvenser på våre konferanser.

For å kunne legge til rette for dette, vise tilgjengelige verktøy og hjelpe revisorene i å velge verktøy jobber vi aktivt med å sondere markedet, nasjonalt og internasjonalt, over tilgjengelige og potensielle verktøy, samt se på muligheten for å inngå samarbeidsavtaler for å kunne tilby medlemmene fordelaktige priser.

Oppsummert viser det at bransjen mener at KI og avansert digitalisering er noe som er en viktig del av fremtiden, men at de trenger hjelp for effektivt å kunne implementere dette. Vårt mål er at vi aktivt skal ta denne rollen med å veilede bransjen i implementering og bruk av KI, slik at bransjen kan få nytte av effektiviseringen på en sikker måte, samt at det kan bidra til en enda bedre kvalitetsmessig revisjon.