Aktuelt

Tips oss!

Støtter din revisjonsvirksomhet et godt formål – innen idrett, kultur eller veldedighet – eller har virksomheten eller en ansatt gjort noe annet som er verdt en notis i Revisjon og Regnskap? Send et par ord og gjerne et bilde til redaktør Alf Asklund (aa@revisorforeningen.no).

Revisorer støtter kultur, idrett og veldedig arbeid 

Fram Revisjon støtter blant annet Strandbygda IL.

Revisorer utfører ikke bare sitt samfunnsoppdrag gjennom revisjon. Mange revisorer støtter også organisasjoner som driver med kultur, idrett og veldedig arbeid. Vi tar gjerne inn en notis i Revisjon og Regnskap hvis din revisjonsvirksomhet gjør det.

Idrett og kultur

Vi har gjort noen søk på internett og finner for eksempel at Fram Revisjon, med hovedkontor i Elverum samt avdelingskontorer på Flisa og i Trysil, støtter en hel rekke idrettslag og enkeltpersoner som driver med idrett. Her snakker vi om alt fra håndball, fotball, friidrett til skyting og motorsport. Fram Revisjon støtter også Elverum barnemusikkteater.

BDO heier også på lokalsamfunnet i Drammensregionen (og mange andre plasser). I Drammensområdet støtter de blant annet: Strømsgodset, Skisprinten, Vibeke Skofteruds minneløp, Kristine Stavås Skistad og Kongsberg Innovasjon (samarbeidspartner).

Veldedig arbeid

Pergus i Trondheim skriver at de ønsker å være en støttespiller til lokalmiljøene som satser på økt kvalitet og trivsel for de unge rundt om i Trondheim. I fjor var de sponsor for Flatås IL’s julecup 2021 (som dessverre ble avlyst grunnet pandemien) og skolejogg til inntekt for SOS-barnebyer.

Utallige revisjonsselskaper har nok støttet veldedige organisasjoner i forbindelse med julen, uten at vi har noen oversikt over hvem dette gjelder. Vi kan imidlertid nevne RSM Norge og Korslund AS.

RSM Norge har en tradisjon med å gi julegave til veldedige formål og de ansatte stemte denne gangen frem Barnekreftforeningen – en frivillig, landsdekkende organisasjon som drives av foreldre som har eller har hatt barn med kreft. Deres visjon er å bekjempe barnekreft og gi familier støtten de trenger.

Det frittstående revisjons- og rådgivningsfirmaet Korslund AS, med tilhold i Arendal, valgte i 2021 å gi 50 middager til «Gled en som gruer seg til jul i regi av Kirkens Bymisjon Arendal. Vi tør vel også å nevne at Revisorforeningen ga 35 000 kroner til Kreftforeningen, etter en avstemming blant de ansatte.

Til oss alle

Nevne må vi at PwC også i år ga en gave til oss alle i form av en artistkalender. Til fjorårets artistkalender hadde de invitert 12 kjente og kjære artister til å samarbeide med 12 nykommere de har tro på og ønske om å løfte frem.

På flyttefot

PwC trenger større lokaler og har leid 3843 kvadratmeter av Wahl Eiendom i Dronning Eufemias gate 42.

– PwC vokser i Oslo. I høst tok vi imot 222 nyutdannede i hele landet, og de neste årene skal vi vokse ytterligere. Vi får derfor et økende behov for kontorplasser og møterom. Med denne utvidelsen får vi nå to store baser i henholdsvis Dronning Eufemias gate 42 og i nummer 71 rett på andre siden av gaten, sier kommunikasjonsdirektør i PwC, Rune Jevne Sjøhelle, til bladet Næringseiendom (www.ne.no)

Fra og med 14. januar 2022 er Berge & Lundal Revisjonsselskap å finne i Tordenskiolds gate 8–10 i nyoppussede og eksklusive lokaler.

16. desember flyttet RSM avdeling Oslo til nye og moderne lokaler i VIA Vika. VIA er et nytt kvartal i Vika, like ved det nye Nasjonal- museet, Aker Brygge, Solli plass og Nationaltheatret stasjon.

Besøksadressen endres til Ruseløkkveien 30, 0251 Oslo, mens postadresse og telefonnummer er uendret.

Kjøp/salg/sammenslåinger

PwC Accounting solgt til Aider

PwC selger seg ut av regnskap. PwC Accounting omsatte i 2021 for 140 millioner kroner.

Kjøper er Aider, som i 2019 ble startet av tidligere leder for regnskap i BDO, Andreas Vik og Knut Grotli. Grotli er tidligere adm. direktør i PwC og viseadm. direktør i BDO.

Selskapet forventer å omsette for 600 millioner og sysselsette 500 i 2022.

Adm. direktør i PwC, Leif Arne Jensen, sier til Finansavisen at salget er et ledd i en evaluering av selskapets totale tjenesteportefølje.

PwC kjøper Senter for Ledelse

PwC kjøper det trondheimsbaserte konsulentselskapet Senter for Ledelse (SFL), og styrker seg dermed innen organisasjonspsykologi. Senter for Ledelse har i over 20 år bistått private og offentlige virksomheter med lederutvikling fra et psykologisk perspektiv. Majoriteten av selskapets ansatte har hele veien vært kliniske psykologer. Dette ifølge Dagens perspektiv.

– Oppkjøpet er en stor anerkjennelse av den unike kompetansen Senter for Ledelse besitter og i tråd med PwCs nye globale strategi. I Norge skal vi ansette 1000 nye personer de neste fem årene, sier administrerende direktør i PwC, Leif Arne Jensen.

BDO satser videre i Drammen

Daglig leder Elena Alexandra Rockstad, Rockstad Regnskap og Data og Anders Nordahl, leder for BDO Regnskap i Buskerud. 

BDO gikk fra 1. januar inn som eier av den lokale regnskapsbedriften Rockstad Regnskap og Data AS. Ledelse og ansatte fra begge selskaper vil fra nyttår samlokaliseres i BDO sine lokaler på Bragernes Torg.

– Sammen skal vi nå bygge en robust og solid enhet som vil gi kundene i begge selskaper økt kompetansetilgang og et mer komplett tjenestetilbud innen regnskapstjenester og rådgivning i regionen. Etter oppkjøpet vil vi være 20 mennesker på regnskap og dermed totalt 60 dyktige rådgivere, sier Anders Nordahl, leder for BDO Regnskap i Buskerud.

RG Regnskap, med Endre Engen i spissen, har solgt seg inn i Snøhettagruppen, som ledes av Paul Ulheim. Selskapet har dermed fått et større fagmiljø i ryggen. Endre Engen har drevet et revisjonskontor i Revisorgruppen på Åndalsnes siden 2002. Etter hvert begynte de også med regnskapsføring og for noen få år siden, splittet de dette i to selskaper og dannet RG regnskap. Dette ifølge Åndalsnes avis.

Styrker landbrukssatsingen i Valdres og Hallingdal

På bildet er Knut Oscar Fleten, Adm. direktør i SpareBank 1 Hallingdal Valdres (f.v), Ole-Arne Fugllien fra Fagernes Økonomiservice AS og Steffen Skolseg daglig leder i SpareBank 1 Regnskapshuset ValHall.

SpareBank 1 Regnskapshuset ValHall AS og Fagernes Økonomiservice AS inngår samarbeid og styrker satsingen mot landbrukskunder i de to dalførene, ifølge en pressemelding.

SpareBank 1 Regnskapshuset ValHall AS har over femti ansatte i Valdres og Hallingdal. Når de nå får med seg Ole-Arne Fugllien og hans ni ansatte i Fagernes Økonomiservice AS, styrker de laget ytterligere.

– Ønsket vårt er at dette vil føre til enda bedre rådgivning for alle våre kunder. Særlig vil vi nå få en ekstra satsing på landbrukskundene våre da Fagernes Økonomiservice AS har spisskompetanse innen landbruksregnskap og rådgivning overfor landbruket, sier han.

Ole-Arne Fugllien etablerte Fagernes Økonomiservice i 1991. Bedriften har kunder over hele Valdres, med landbruk som den største gruppa, men med kunder i mange bransjer.

BDO og Account-IT satser sammen i Tromsø

BDO AS har nylig inngått en avtale om å slå seg sammen med Account-IT AS med virkning fra 1. januar 2022. Ledelse og ansatte fra begge selskaper vil fra det tidspunktet samlokaliseres i BDO sine lokaler i Kystens Hus i Tromsø.

Deloitte-advokat blir første kvinnelige OBOS-dommer

Emilie Rodahl Torkelsen i midten av bildet (Elisabeth Thoresen nevnt i saken er til venstre).

Advokatfullmektig Emilie Rodahl Torkelsen er blitt utpekt som en av hoveddommerne i den nest øverste divisjonen i norsk herrefotball.

Det ble klart da Norges Fotballforbund kunngjorde rankingen på dommerne for neste år. Der ble Emilie Rodahl Torkelsen rangert som ny hoveddommer i OBOS. Tidligere har det kun vært kvinnelige assistentdommere på dette nivået. Det var for øvrig også en jurist, nærmere bestemt Elisabeth Thoresen i Oslo kommune som rykket oppover i år, og da faktisk helt opp til Eliteserien, der hun skal være assistentdommer. Dette ifølge rett24.no.

Torkelsen er til daglig advokatfullmektig i Deloitte, med digitalisering, personvern og arbeidsrett som hovedområder. Torkelsen har vært i Deloitte siden hun var ferdig utdannet som jurist i 2018.

Revisorforeningen mener

Støtter foreslått regnskapsstandard om delårsregnskap

Revisorforeningen støtter at Norsk RegnskapsStiftelse (NRS) utgir en ny norsk regnskapsstandard om delårsregnskap. Det er identifisert et behov for veiledning om hva delårsregnskapene på Euronext Growth skal inneholde.#revisorforeningen.no/fag/nyheter/foreslatt-regnskapsstandard-om-delarsregnskap/

Vil omgjøre særskattesystemet til en kontantstrømskatt

I en høring om omlegging av petroleumsskattelovgivningen støtter Revisorforeningen forslaget om å gjøre om særskattesystemet til en kontantstrømskatt.#www.revisorforeningen.no/fag/nyheter/horing-om-omlegging-av-petroleumsskattelovgivningen/

Støtter endringer i reglene for grenseoverskridende fusjon, fisjon og aksjebytte

I en høring om grenseoverskridende omorganiseringer støtter Revisorforeningen forslaget til endringer i reglene for grenseoverskridende fusjon, fisjon og aksjebytte.#https://revisorforeningen.no/fag/nyheter/horing-om-omlegging-av-petroleumsskattelovgivningen/

Støtter begrepsendringer relatert til revisors signatur

Revisorforeningen støtter forslaget om å endre begreper som fastsetter krav til revisors signatur, for å samsvare med den nye skattemeldingen. Revisors materielle plikter og ansvar skal være uendret etter gjennomføringen av begrepsendringene i lov og forskrift.#Høringssvar «revisors signatur i ny skattemelding for næringsdrivende» (revisorforeningen.no).

Vil beholde nåværende terskelverdier for revisjonsplikt

Næringsdepartementet, under den tidligere næringsministeren, foreslo i august å øke terskelverdiene for fravalg av revisjon. Revisorforeningen mener at det riktige nå vil være å beholde terskelverdiene for revisjonsplikt uendret.#https://revisorforeningen.no/fag/nyheter/oppjustering-av-revisjonspliktgrensen/

Sverige vurderer å gjeninnføre revisjonsplikten for små foretak

Det skal utredes å gjeninnføre revisjonsplikten i Sverige og den svenske justisministeren Morgan Johansson (S) har på svensk TV sagt: «Jag är beredd att gå vidare med att återinföra revisionsplikt för de små bolagen så vi får stopp på fusk och fiffel i den här sektorn».#https://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-jattebedragerierna-regeringen-vill-skarpa-kontrollen-av-sma-foretag

Oppdatert veiledning pensjonsforutsetninger

Norsk RegnskapsStiftelse har oppdatert veiledningen med tall pr. 31. desember 2021. Veiledende forutsetninger for diskonteringsrenten er endret fra 1,5 % pr. 31. august 2021 til 1,9 % pr. 31. desember 2021 basert på foretaksobligasjoner (OMF) og fra 1,1 % til 1,6 % basert på statsobligasjoner. Veiledningen er tilgjengelig på www.regnskapsstiftelsen.no

Bisnode – temperaturmåler

www.bisnode.no

 

Siste måned

Nest siste måned

Endring

Sml. med
1 år tilbake

Endring

Konkurs

500

420

19,0 %

548

-8,8 %

Tvangsavvikling

122

125

-2,4 %

73

67,1 %

Nyregistreringer

35 370

26 220

34,9 %

38 038

-7,0 %

Antall anmerkninger

1 945 713

1 943 111

0,1 %

1 965 257

-1,0 %

– Personer m/anmerkninger

264 503

268 621

-1,5 %

272 990

-3,1%

– Foretak m/anmerkninger

58 716

57 415

2,3 %

57 487

2,1 %

Siste måned = 30.11.21-25.01.22

Nest siste måned = 21.10.21-29.11.21

1 år tilbake = 30.11.20-25.01.21

Kilde: Bisnode

Hvordan små og mellomstore bedrifter skal forholde seg til bærekraft

18. januar arrangerte Revisorforeningen og European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) et webinar om temaet SMB og bærekraft for å informere blant annet om lovgivning, standardsetting og revisors rolle i det grønne skiftet.

Hilde Nordbø fra Handelsbanken gikk igjennom hva bankene jobber med i det grønne skiftet og hvilke krav de stiller for å opprettholde finanseringen.

Ordskiftet omkring bærekraft har modnet i løpet av de siste årene og blir stadig mer konkret. Med EUs direktivforslag Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) skal også SMBer omfattes av kommende regulering knyttet til opplysninger om bærekraft. Hva innebærer det, og hvilke praktiske konsekvenser får det for en liten bedriftseier og deres revisor?

Yvonne Fadnes forklarte at klimarisiko bør behandles som en finansiell risiko allerede i dag.

På webinaret 18. januar fikk deltagerne vite mer om:

 • Hvilke områder blir lovregulert gjennom direktivforslaget CSRD?

 • Hvordan foregår standardsettingen i EFRAG og hvilke temaer har man fokus på?

 • Hvilke praktiske konsekvenser har økte krav til bærekraft for en liten bedrift?

 • Hvordan skal man forholde seg til klimarisiko? Fysisk risiko og overgangsrisiko?

 • Hvordan skal man opprettholde finansering fra banker som selv opplever økt regulering rundt sin egen utlånsportefølje?

 • Norsk regulering og annen lovgivning som Åpenhetsloven og taksonomien.

 • Bærekraft i verdikjeden.

 • Hva er revisors rolle i det grønne skiftet og hva vil Revisorforeningen gjøre med det?

EFRAG har fått oppdraget med å utvikle standarder for bærekraftsrapportering for Europa og direktivforslaget CSRD er EØS-relevant. Det kommer dermed også til Norge. Mens man venter på at bærekraftsrapportering blir lovpålagt, ønsket Revisorforeningen og EFRAG å gå i dybden på hvordan EFRAG utvikler aktuelle standarder på et område som aldri har vært regulert i samme skala og som ikke tidligere har vært like relevant for SMB-er.

Vil få egen standard

Små og mellomstore bedrifter vil med CSRD få sin egen standard for bærekraftsrapportering. Samtidig merker SMB-er at de praktiske kravene rundt opplysninger om driften og selskapet øker. Bærekraftig drift stilles som krav og dette merkes blant annet i anbudsrunder, mer omfattende krav fra banker og økte krav til innsikt og transparens i verdikjeden. Klimarisiko bør behandles som finansiell risiko og er også noe Finanstilsynet vil ha fokus på i sine tematilsyn for 2021.

En tretrinns veiledning for revisor og kunde

Saskia Slomp fra EFRAG gikk igjennom hvordan man jobber med standardsetting i Europa.

Revisors rolle var en gjennomgående tråd i webinaret og det ble også presentert en tre-trinns veiledning som revisor og kunden kan bruke til å orientere seg rundt temaet. Bankene er en pådriver for at kundene skal rapportere om bærekraft. Dette er nødvendig for bankenes egen rapportering og vil påvirke lånevilkår mv. for bankens kunder. Webinaret er tilgjengelig på Revisorforeningens hjemmesider og er gratis å se.

De som holdt de mange og interessante innleggene på webinaret var:

adm. direktør i Revisorforeningen Karen Kvalevåg, adm. direktør i PwC og styreleder for Revisorforeningen Leif Arne Jensen, styremedlem i Accountancy Europe og partner i EY Nina Rafen, CEO i EFRAG Saskia Slomp, bærekraftsrådgiver Carl-Emil Akselberg i Revisorforeningen, seniorkonsulent i CCaSS EY Yvonne Fadnes og Head of Sustainability Hilde Nordbø fra Handelsbanken.

Endringer i NRS 8 GRS for små foretak for regnskapsåret 2021

NRS 8 God regnskapsskikk for små foretak er oppdatert som følge av forenklinger i notekravene for små foretak i regnskapsloven. Bakgrunnen for reduserte notekrav i regnskapsloven er endringer i regnskapsdirektivet som Norge er forpliktet til å implementere i norsk lovgivning som følge av EØS-avtalen. Les mer om endringene på www.regnskapsstiftelsen.no.

Betalingsutsettelse for skatt og avgift som følge av koronasituasjonen

Som følge av de nye koronarestriksjonene, er betalingsfristen 31. desember 2021 utsatt til 31. mars 2022.

Den midlertidige ordningen med betalingsutsettelse på grunn av koronasituasjonen er ikke forlenget etter 30. juni 2021. Krav som var utsatt til 30. juni ble automatisk tilbudt en avdragsordning med oppstart i oktober.

Som følge av de nye koronarestriksjonene fra desember 2021, er betalingsfristen 31. desember 2021 utsatt til 31. mars 2022. Betalingsfristene for de etterfølgende avdragene blir tilsvarende forskjøvet med tre måneder, slik at siste avdrag blir 30. desember 2022.

Du trenger ikke å henvende deg til Skatteetaten om dette. Du vil få tilsendt betalingsinformasjon når ny betalingsfrist nærmer seg.

Taksonomiforordningen er vedtatt som norsk lov

Europakommisjonen har nå gitt veiledning til hvordan selskapene skal rapportere. Les mer på revisorforeningen.no

Schjøtt-Pedersen ny riksrevisor

Stortinget har valgt Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til riksrevisor og leder av Riksrevisjonen. Vi gratulerer og ser frem til fortsatt godt samarbeid!

Nyutnevnt riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og adm. direktør Karen Kvalevåg. Her fra Forenklingskonferansen 2021.

Slik søker du om revisorregisternummer

Revisorer som skal undertegne revisjonsberetninger eller revisorbekreftelser, må ha revisorregisternummer.

Du som skal søke om revisorregisternummer, finner nyttig informasjon på Finanstilsynets nettsider om hva som skal til for å få revisorregisternummer.

Er du usikker på om du er revisor med eller uten revisorregisternummer? Det finner du ut om du søker på navnet ditt i Finanstilsynets virksomhetsregister.

Søknaden sendes Finanstilsynet via Altinn-skjemaet KRT-1019.

Viktig om deltakerbekreftelser

Etterutdanningstimer som er fullført gjennom strukturert opplæring (etterutdanningskurs), skal være dokumentert med deltakerbekreftelse fra kursarrangøren. Hvis du er medlem i Revisorforeningen og/eller abonnerer på Rekomp, slipper du å samle sammen kursbevisene du har fått fra oss fortløpende. Når du er pålogget på revisorforeningen.no, gå til kursplanleggeren >Historikk, og last ned Kursrapporten fra Revisorforeningen. Den kvalifiserer som deltakerbekreftelse for alle kursene du har tatt hos oss i den valgte perioden.

Fristen for å søke om revisorregisternummer

 • Innen 31.12.2023 hvis du skal beholde revisortittelen din etter utgangen av 2023 (ellers blir tittelen deponert, og du kan ikke bruke tittelen).

 • I god tid før du skal påta deg revisjonsoppdrag eller bekreftelsesoppdrag. Du kan ikke påta deg oppdrag før du er tildelt revisorregisternummer fra Finanstilsynet.

Klimarisiko og bærekraftsrapportering i fokus hos Finanstilsynet

Finanstilsynet vil fokusere på sammenheng mellom årsregnskapet og ikke-finansiell informasjon og da spesielt vesentlighetsvurderinger knyttet til klimarisiko. Viktige vurderinger og kilder til estimeringsusikkerhet rundt klimarisiko bør fremkomme spesifikt.

De planlegger også temabasert gjennomgang av utvalgte foretaks informasjon om klimaforhold i årsrapporter for 2021, hvor revisors beretning om vurdering av vesentlig klimarisiko og kilder til estimeringsusikkerhet av klimarisiko vil være en del av gjennomgangen.

Tematilsyn – revisjonsutvalg og revisors vesentlighetsgrenser

Finanstilsynet har hatt et tematilsyn om revisors vesentlighetsgrenser benyttet ved revisjonen for et utvalg av foretak av allmenn interesse og revisjonsutvalgenes forhold til vesentlighetsgrenser. Les mer om dette på revisorforeningen.no.

Eksempelsamling etter ny revisorlov

Eksempelsamlingen for revisjonsberetninger er nå oppdatert etter kravene i ny revisorlov. Eksempelsamlingen dekker revisjon av årsregnskap for regnskapsår som starter 1. januar 2021 eller senere.

Det er verdt å merke seg at uttalelsen om registrering og dokumentasjon nå er tatt ut. I tillegg er delen om øvrig informasjon etter ISA 720 og kravene til uttalelse om årsberetning slått sammen til én del.

Veiledning om revisors aksept og fortsettelse av revisjonsoppdrag

Finanstilsynet har utgitt rundskriv som gir generell veiledning om hva tilsynet legger til grunn ved oppfølgingen av revisors aksept- og fortsettelsesvurderinger. Veiledningen finnes på finanstilsynet.no.

Tematilsynsrapport hvitvaskingsloven

Finanstilsynets rapport fra tematilsynet med revisjons- og regnskapsførerforetaks etterlevelse av pliktene i hvitvaskingsloven er nå publisert. Tematilsynet ble gjennomført i 2020 og 2021.

Tematilsynsrapporten gir en oppsummerende oversikt over Finanstilsynets funn i tematilsynet. Tilsynsrapportene fra de stedlige tilsynene blir publisert på Finanstilsynets nettsted. Les mer på revisorforeningen.no.

Hvitvaskingspakken er oppdatert

Oppdateringen skal ivareta de forholdene som har kommet frem i forbindelse med tematilsynet med etterlevelsen av hvitvaskingsloven og den dialogen vi har hatt med Finanstilsynet i den forbindelsen. Les mer på revisorforeningen.no.

Eksempel «Uttalelse om etterlevelse av forskrift om elektronisk rapporteringsformat (ESEF)»

Revisjonskomiteen i Revisorforeningen har utarbeidet et eksempel på uttalelse i revisjonsberetningen om etterlevelse av forskrift om elektronisk rapporteringsformat (ESEF). Les mer på revisorforeningen.no.

Høring oversettelse av ISRS 4400 (revidert)

ISRS 4400 (revidert) er nå oversatt og utkastet sendes på høring med frist for svar den 31.01. Revisjonskomiteen ber om at skriftlige kommentarer til formuleringer i forslaget, forholdet til norsk lovgivning, etc. sendes til ruben.bjerketveit@revisorforeningen.noinnen 31.01.22. Les mer på revisorforeningen.no.

Eksempel «Uavhengig revisors attestasjonsuttalelse om rapport om lønn og annen godtgjørelse til ledende personer»

Revisjonskomiteen i Revisorforeningen har utarbeidet et eksempel på en attestasjonsuttalelse etter ISAE 3000 om rapport om lønn og annen godtgjørelse til ledende personer (lønnsrapporten). Les mer på revisorforeningen.no.

Utkontraktering i revisjonsforetak – ekstern drift av IKT-systemer mv.

Finanstilsynet har oppdatert sin veiledning om utkontraktering i nytt rundskriv nr. 7/2021. Her får du en oversikt over det nye rundskrivet og betydningen for revisjonsforetak. Les mer på revisorforeningen.no.

Kreditfradrag og inntektsfradrag kan kombineres

Finansdepartementet har foretatt en fornyet vurdering av adgangen til å kombinere kreditfradrag og inntektsfradrag for skatt betalt i utlandet.

Departementet har etter en ny vurdering kommet til at skattyter i samme inntektsår kan kombinere kreditfradrag og inntektsfradrag innenfor samme inntektskategori, så lenge det ikke kreves fradrag etter flere regelsett for samme skattebeløp.

Adgangen til å kombinere kreditfradrag og inntektsfradrag, gjelder både for inntekter fra ulike land og inntekter fra ulike kilder fra samme land. Departementet fastholder at reglene ikke kan kombineres slik at det kreves kreditfradrag innenfor rammen av maksimal kredit og inntektsfradrag for den delen av den utenlandske skatten som ikke dekkes av kreditfradraget.

Et inntektsfradrag for skatt som er betalt i utlandet, vil redusere norsk skatt på samlet skattepliktig inntekt og dermed også maksimalt kreditfradrag, jf. skatteloven § 16-21 første ledd. Inntekten som knytter seg til dette fradraget, skal ikke tas med i utenlandsinntekten ved beregningen av maksimalt kreditfradrag.

Økt skatt på høye inntekter og formue etter budsjettforliket

Det innføres et nytt trinn i trinnskatten på 17,4 % for inntekter over to millioner kroner og i formuesskatten på 1,1 % på formue over 20 millioner kroner. I tillegg reverseres deler av innstrammingen i firmabilbeskatningen av el-biler og verdsettingsrabatten på aksjer, andeler og driftsmidler reduseres til 25 %.

Dette er skatte- og avgiftsendringene i budsjettforliket som ble inngått 29. november 2021:

Trinnskatten

 • Økt sats i trinnskattens trinn 3 fra 13,3 til 13,4 %

 • Økt sats i trinnskattens trinn 4 fra 16,3 til 16,4 %

 • Redusert innslagspunkt i trinn 3 fra 651 250 kr til 643 800 kr

 • Redusert innslagspunkt i trinn 4 fra 1 052 250 kr til 969 200 kr

 • Nytt trinn 5 på 17,4 % fra 2 000 000 kr

Formuesskatt

 • Nytt trinn i formuesskatten for formue over 20 mill. kroner, sats: 1,10 %

 • Økt verdsetting av aksjer og driftsmidler til 75 %

 • Økt bunnfradrag i formuesskatten til 1 700 000 kr

El-bil

 • Firmabilbeskatning av el-bil settes til 80 % av listepris

 • Redusert omregistreringsavgift elbiler – 25 prosent sats

Annet

 • Økt fradrag Nord-Troms og Finnmark fra 18 100 til 20 000 kr

 • Økt frikortgrense fra 60 000 til 65 000 kroner

 • Redusert trygdeavgift på lønn/trygd fra 8,1 til 8,0 %

 • Redusert trygdeavgift næringsinntekt fra 11,3 til 11,2 %

Avgifter

 • CO2-komponent engangsavgift varebiler settes til 30 % av personbil

 • Kompensasjon i veibruksavgift på bensin settes til 50 %

 • Kompensasjon i veibruksavgift på mineralolje settes til 50 %

 • Reduksjon i trafikkforsikringsavgiften

 • Reduksjon i vektårsavgiften

Ansattes kjøp av aksjer til underpris

Skattedirektoratet har avgitt en prinsipputtalelse (1. januar 2022) om tildeling av aksjer til underpris der kjøpesum og salgssum beregnes etter de samme prinsippene og dette er lavere enn markedspris.

Les mer på revisorforeningen.no

Gaveoverføring av aksjer til stiftelse

Giver beskattes for gevinst hvis øvrige aksjonærer benytter forkjøpsretten for aksjer som overføres som gave til en stiftelse.

Det var konklusjonen i en bindende forhåndsuttalelse (BFU 10/2021) fra Skattedirektoratet. Les mer på revisorforeningen.no.

Ingen reduksjon av saksbehandlingstiden i Foretaksregisteret

Det blir ikke satt inn nye tiltak for å redusere saksbehandlingstiden i Foretaksregisteret, er svaret på Revisorforeningens anmodning til Nærings- og fiskeridepartementet.

Noen endringer i aksjelovene fra nyttår

De fleste av endringene gjelder for allmennaksjeselskaper (ASA).

Fra 1. januar 2022 skal børsnoterte selskaper offentliggjøre deltakere på generalforsamlingen, og visse allmennaksjeselskaper kan kommunisere digitalt med sine aksjeeiere.

I tillegg trer enkelte mindre andre endringer i kraft fra samme dato.

Nye regler om aksjebok, aksjeeierregister og informasjon om aksjeeiere og deltakelse på generalforsamling

Reglene innebærer blant annet språklige endringer i beskrivelsen av hva aksjeboken og aksjeeierregisteret skal inneholde. Det innføres også krav om at digital adresse skal legges til i aksjeeierregisteret. Denne skal ikke gis ut ved innsyn i aksjeeierregisteret. Merk at kravet om periodisk offentliggjøring av aksjeeiere ikke trer i kraft ved nyttår, men må fastsettes i forskrift.

Fra nyttår skal selskaper med aksjer tatt opp til handel på regulert marked offentliggjøre hvilke aksjeeiere som har deltatt på generalforsamlingen. Offentliggjøringen skal skje på selskapets internettside innen 15 dager etter generalforsamlingen. Oversikten skal vise hvilke aksjeeiere som deltar, enten selv eller ved fullmektig, og hvor mange aksjer og stemmer hver av dem representerer. Det er ikke krav om at selskapene offentliggjør noen annen informasjon enn denne.

Fra 1. januar 2022 skal børsnoterte selskaper offentliggjøre deltakere på generalforsamlingen, og visse allmennaksjeselskaper kan kommunisere digitalt med sine aksjeeiere.

Fra nyttår ble også regelen om at noterte selskaper i visse tilfeller kan ha to ukers innkallingsfrist fjernet.

Endringer i aksjeloven § 4-5 og i allmennaksjeloven § 4-4 andre og tredje ledd, § 4-5 første, tredje, fjerde og femte ledd, og § 5-11b.

Nye regler om kommunikasjon med aksjeeiere i allmennaksjeselskaper

Allmennaksjeselskaper, som ikke er omfattet av verdipapirhandelloven, kan fra nyttår av benytte elektronisk kommunikasjon uten samtykke fra aksjeeierne. Det er krav om at styret informerer aksjeeierne i rimelig tid før ny kommunikasjonsmåte tas i bruk.

Endringer i allmennaksjeloven § 1-7, oppheving av § 18-5.

Ny regel om fristberegning

Allmennaksjeloven oppdateres med tydeligere regler for hvordan man skal beregne antall virkedager når loven setter frister.

Endringer i allmennaksjeloven § 18-4.

Andre endringer

For resterende deler av endringsloven er det behov for nærmere vurdering og utredning for å kunne fastsette dato for ikrafttredelse. Blant annet må det vurderes hvilke tekniske tilpasninger som bør gjennomføres av aktørene før de resterende endringene trer i kraft.

Kompensasjonsordningen for næringslivet

Regjeringen la frem de økonomiske støtteordningene i en proposisjon for Stortinget 14. januar. De forskjellige støtteordningene endres til stadighet og vi henviser til www.revisorforeningen.no for oppdatert informasjon.