Revisorforeningen tar ansvar som segmentansvarlig overfor Skatteetaten
I en tid der digitalisering står i fokus, har Revisorforeningen fått en viktig rolle som segmentansvarlig i samarbeidet med Skatteetaten.
Styreleder i Revisorforeningen


Skatteetaten har identifisert revisjonsbransjen som en sektor for samarbeid.
For noen år siden ledet jeg et større prosjekt i eget selskap der vi jobbet tett mot Skatteetaten for å automatisere datafangst fra Altinn gjennom API-er, samtidig som vi utviklet en robot som gjorde automatiske kontroller på disse dataene. Dette var et svært givende prosjekt, og noe som både styrket kvaliteten på revisjonen, samtidig som det økte våre muligheter til å gi raskere tilbakemeldinger til våre klienter.
I takt med at stadig flere selskap jobber med tilsvarende løsninger, har Skatteetaten kontaktet bransjen og bedt om at noen påtar seg rollen som segmentansvarlig, snarere enn at alle landets revisjonsselskap har sine egne kontaktpunkt. Tilsvarende har vært praktisert med stort hell både i bank- og kommunesektoren.
Her kan Revisorforeningen spille en viktig rolle, og jeg er derfor glad for å meddele at vi vil påta oss dette ansvaret. Dette initiativet er et skritt mot å forbedre tilgangen til skatterelaterte data for bransjen, og det vil kunne ha betydelige implikasjoner for hvordan vi som revisorer opererer i fremtiden.
Bakgrunn for samarbeidet
Skatteetaten har identifisert revisjonsbransjen som en sektor for samarbeid. Med den planlagte avviklingen av Altinn 2-systemet innen sommeren 2026 vil eksisterende løsninger de enkelte av selskapene allerede har i dag, uansett måtte endres. Videre ligger det et stort potensial i utvikling av nye løsninger.
Forventninger til fremdrift
Takket være eksisterende reguleringer har revisorer allerede rett på tilgang til informasjon fra sine kunder uten å måtte innhente samtykke, så de juridiske forutsetningene for en avtale er til stede. Et utkast til segmentavtale er under utvikling.
Vi har videre etablert en aktiv arbeidsgruppe bestående av representanter fra ledende revisjonsfirmaer innenfor ulike kundesegmenter. Arbeidsgruppen samarbeider med Skatteetaten for å vurdere hvilke typer data og tjenester som er mest kritiske for bransjen. De første API-ene fra det nye systemet til Skatteetaten forventes å være tilgjengelige i løpet av andre halvdel av 2025. Eksempler på data som omfattes av dette, vil være API for fastsatt skattemelding, API for beregnet skatt og API-deling fra mva.-register. Tjenester som forventes å kunne komme på plass, er API for øvrige data som innsendes fra selskap, eksempelvis offentlige avgifter og utkast til skattemeldinger. Dette er områder som er aktuelle for samtlige revisjoner uavhengig av størrelse, og slik sett har et stort potensial for effektivisering og besparelse. Om man kan spare et par timer per revisjonsoppdrag takket være forenklet datafangst og automatiske kontroller, samtidig som kvaliteten går opp, så er det liten tvil om at dette er en mulighet det må jobbes videre med.
Fordeler og utfordringer
Samarbeidet med Skatteetaten gir flere fordeler, inkludert:
Direkte tilgang til Skatteetatens data i revisjoner, noe som vil effektivisere prosessene våre.
Prioritering av revisjonsbransjens behov i fremtidige API-utviklinger.
En samarbeidsmodell som muliggjør ressursdeling og teknologisk tilpasning på tvers av ulike revisjonsfirmaer.
Samtidig må vi være oppmerksomme på de utfordringene dette samarbeidet kan medføre, spesielt når det gjelder ressursallokering og teknologisk kompetanse i Revisorforeningen. Videre krever nye løsninger en betydelig utviklingskostnad. Egne erfaringer tilsier at denne ikke skal undervurdes. En nøkkel for å lykkes er derfor at vi som bransje får med oss de største systemleverandørene til å integrere slike løsninger i revisjonsprogrammene. Dette er en ny operasjonell modell som krever nøye planlegging.
Veien videre
Revisorforeningen har til hensikt å formalisere segmentavtalen med Skatteetaten, samtidig som vi opprettholder våre nåværende bemanningsnivåer. Arbeidsgruppen vil spille en sentral rolle i de operative ansvarsområdene under overgangen. Vi vil kontinuerlig vurdere og justere våre tilnærminger for å sikre at vi leverer på de forpliktelsene som forventes av oss i denne viktige rollen.
Sammen kan vi bidra til å forme fremtiden for revisjonsbransjen i Norge, og vi ser frem til å samarbeide med Skatteetaten for å oppnå dette målet.