Microsofts smarte assistent 2

Slik bruker du Copilot

18-19

Kunstig intelligens i revisors hverdag

I denne artikkelserien vil vi gi kunnskap om og veiledning i praktisk bruk av kunstig intelligens «KI».

Statsautorisert revisor
Ruben Bjerketveit

Fagsjef revisjon Revisorforeningen

Copilot for Microsoft 365 er en smart assistent som opererer i Microsoft 365-apper som Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams og flere. Copilot forstår nå bokmål i Word, PowerPoint, teams og Outlook. Andre programmer som Excel kommer snart etter.

I Revisjon og Regnskap nr. 2 2024 skrev jeg i denne spalten at : «Den har noen mangler med norsk som språk i Word, Excel, PowerPoint, Outlook og Teams, men dette blir nok bedre innen kort tid.» Den korte tiden er nå over og Copilot forstår og svarer på bokmål. Etter å ha testet programmet den siste måneden ser jeg at programmet også vil kunne hjelpe i revisors hverdag.

Copilot kan vise innsikt basert på dine data eller et bestemt spørsmål du stiller om dine data.

Copilot i Outlook

Funksjonene som har imponert meg mest med Copilot i Outlook er:

  • Om du blir inkludert i det som er en lang rekke med e-poster, kan Copilot enkelt oppsummere alt innholdet og presentere dette (med kilder).

  • Den kan hjelpe med å skrive høflige og presise svar på ulike typer henvendelser, ved å analysere tonen og formålet med meldingen du har mottatt.

I den ene funksjonen kan Copilot gi veiledning i dine eksisterende utkast, vurdere formuleringer og tonen på en konstruktiv måte.

Den andre funksjonen er å skrive et helt utkast basert på dine instrukser.

  • Den kan foreslå gode emnelinjer for dine e-poster basert på innhold og mottaker, noe som både er tidsbesparende og gir et mer profesjonelt inntrykk.

  • Den kan oppdage når du har glemt å legge ved et vedlegg eller en lenke som jeg nevner i teksten, og minner meg på det før jeg sender e-posten.

Copilot i Word

Enten du oppretter et nytt dokument eller jobber med et eksisterende, kan Copilot hjelpe deg med å komme videre.

  • Den kan foreslå alternative måter å formulere setninger på for å gjøre teksten mer klar, presis eller variert. Du kan velge blant flere forslag og se hvordan de endrer meningen og tonen i teksten din.

  • Den kan hjelpe deg med å finne relevant informasjon eller kilder som støtter poengene dine eller gi eksempler. Du kan søke etter temaer, fakta eller statistikk direkte fra Word, og Copilot vil vise deg lenker til pålitelige nettsider eller artikler som du kan sitere eller referere til.

  • Den kan generere en innholdsfortegnelse, et sammendrag eller en overskrift for ditt dokument basert på teksten du har skrevet. Du kan justere lengde og detaljnivå i disse elementene etter behov.

Copilot i Excel

Vi revisorer får eller kan få presentert mye data i Excel. Copilot hjelper deg med å gjøre mer med dataene i Excel-tabeller ved å generere forslag til formelkolonner, vise innsikt i diagrammer og pivottabeller og utheve interessante deler av dataene.

Copilot kan vise innsikt basert på dine data eller et bestemt spørsmål du stiller om dine data. Det vil si at Copilot kan hjelpe deg å analysere store datamengder ved at du stiller spørsmål(promter) om det du ønsker å finne ut av. Når Copilot har analysert dataene, kan du se gjennom forskjellige funn for å sortere ut dem som er mest nyttige.

Copilot i Powerpoint

Copilot i Powerpoint kan hjelpe deg med å lage mer engasjerende og profesjonelle presentasjoner ved å foreslå design, innhold og layout basert på tema og målgruppen din. Copilot kan også generere talemanus for slidene dine, slik at du kan øve på din fremføring eller legge til tekst. Copilot bruker kunstig intelligens til å analysere dine data, forstå budskapet ditt og foreslå den beste måten å formidle det på.

For å bruke Copilot i Powerpoint, kan du enten starte med et tomt lysbilde eller bruke et av de forhåndsdefinerte malene (for eksempel deres egne maler). Deretter kan du skrive inn et nøkkelord eller setning som beskriver hva du vil snakke om, for eksempel «selskapets resultater for fjerde kvartal». Copilot vil da vise deg ulike alternativer for design, innhold og layout som passer til ditt tema. Du kan velge det alternativet du liker best, eller be om flere forslag. Du kan også redigere eller tilpasse forslagene etter behov.

Hvis du vil ha hjelp til å lage et talemanus for lysbildene dine, kan du klikke på Copilot-knappen og velge «Lag talemanus». Copilot vil da bruke informasjonen på lysbildene dine til å generere en kort og tydelig tekst som du kan lese høyt eller legge til som teksting. Du kan også justere tone, stil og lengde på talemanuset etter ønske. Copilot kan hjelpe deg med å forbedre flyten, strukturen og språket i presentasjonen din, slik at du kan kommunisere mer effektivt og overbevisende med ditt publikum.

Generelt om bruk av Copilot

Uansett i hvilken app du bruker Copilot eller annen kunstig intelligens, husk å være spesifikk med spørsmålene dine: Jo flere detaljer du gir, jo bedre kan Copilot hjelpe. Se også artikkelen Slik kommuniserer du med kunstig intelligens i Revisjon og Regnskap 3 2024.