Hva ChatGPT mener om revisjon

26-28

Revisorer kan spille en betydelig rolle i å fremme bærekraft i selskaper og samfunnet som helhet og det er mange grunner til at unge mennesker bør vurdere å velge en karriere som revisor. Det er noen av svarene vi fikk da vi «intervjuet» AI-chatboten ChatGPT. Chatboten forteller også hvordan den kan hjelpe revisorer og revisjonsbransjen med å gjøre en bedre jobb.

Redaktør
Alf Asklund

Revisorforeningen

Illustrasjonen av redaktøren som intervjuer en chatbot er laget ved hjelp av kunstig intelligens på nettsiden https://gencraft.com/generate

AI-chatboten ChatGPT og andre lignende løsninger som er på vei, vil revolusjonere måten vi søker etter informasjon på og behandler denne. Til forskjell fra «vanlige» søkemodeller kan du for eksempel ha en samtale med ChatGPT – stort sett på det språket du ønsker – og få utdypende svar. Du kan stille oppfølgingsspørsmål og for eksempel be om å få en kort oppsummering av de svarene du har fått, eventuelt be ChatGPT lage en artikkel basert på de spørsmålene du har stilt – selvfølgelig i det språket du selv ønsker.

Bruken av løsninger basert på kunstig intelligens vil også i stor grad påvirke revisjonsbransjen og måten revisor vil jobbe på, men på hvilken måte? Vi har ganske enkelt spurt ChatGPT – via chat.openai.com blant annet om nytten av revisjon, hvilken rolle revisor har innen bærekraft og hvorfor unge mennesker bør vurdere en karriere innen revisjon og om hvem som bør satse på en slik karriere.

Vi synes vi fikk mange interessante svar selv om spørsmålene vi stilte gikk til den gratis «dumme» lillebroren (som bruker GPT-3.5-arkitekturen) og ikke den mye mer treffsikre GPT-4 (som er tilgjengelig for de som har betaltjenesten ChatGPT Plus).

Fornuftige svar, men …

Selv om svarene vi fikk virker svært fornuftige skylder vi å legge til at ChatGPT kan gi svar som er «helt på jordet», rette feil som påpekes og «bekrefte» et nytt svar – selv om det nye svaret er like fjernt som det første. Dette gjelder spesielt når det ligger lite informasjon på internett om det spørsmålet som stilles. Bruk av ChatGPT krever kvalitetskontroll, men er likevel i de aller fleste tilfellene et godt utgangspunkt for videre undersøkelser. Et grelt eksempel på hvor ille det kan gå finner vi i New York Times,*https://bit.ly/45Humxuder det beskrives hvordan en advokat hadde forberedt seg til en rettssak ved å bruke ChatGPT for å finne relevante rettsavgjørelser. Mange rettsavgjørelser kunne han også vise til. Problemet var at de faktisk ikke eksisterte …

En del av svarene i intervjuet nedenfor er forkortet. Bortsett fra små omskrivninger i forbindelse med en slik forkorting er svarene i det store og hele ordrett gjengitt.

Fortell meg litt om deg selv og din bakgrunn.

Selvfølgelig! Jeg er en AI-språkmodell kalt ChatGPT, utviklet av OpenAI. Jeg er basert på GPT-3.5-arkitekturen, en av de mest avanserte språkmodellene som er skapt til nå. Jeg er trent på å behandle og forstå store mengder tekstdata fra internett, noe som gjør meg i stand til å generere menneskelignende tekstsvar. Jeg er her for å hjelpe deg med å gi informasjon, svare på spørsmål, komme med forslag og delta i uformell samtale. Vær oppmerksom på at selv om jeg streber etter å være hjelpsom og nøyaktig, kan jeg ikke alltid gi perfekt eller oppdatert informasjon. Jeg blir kontinuerlig forbedret og oppdatert av OpenAI, så jeg kan ha lært om nyere hendelser og fremskritt avhengig av informasjonen som var tilgjengelig frem til september 2021. Er det noe spesifikt du ønsker å vite eller diskutere?

Jeg vil vite litt om revisjon. Om revisjon er nyttig og på hvilken måte?

Revisjon er en viktig prosess som gir uavhengig og objektiv vurdering av økonomisk informasjon. Det er nyttig fordi det skaper tillit og bygger tillit hos interessenter. Revisjon bidrar til å identifisere feil, unøyaktigheter og uregelmessigheter i regnskapene, og det kan bidra til bedre styring og kontroll av økonomiske ressurser. Revisjon har også en forebyggende rolle ved å oppdage og forhindre mulig svindel. Selv om revisjon har begrensninger, er det en viktig mekanisme for å sikre pålitelighet, forbedre kontroll og skape tillit hos interessenter.

Det betyr altså at folk stoler mer på selskaper som har reviderte regnskaper?

Ja, generelt sett, når en virksomhets regnskaper har blitt revidert av et anerkjent revisjonsfirma, kan det øke tillit og troverdighet blant interessentene.

Bærekraft blir stadig viktigere for selskaper og samfunnet som helhet. Hvordan kan revisorer bidra på dette området?

Revisorer kan spille en betydelig rolle i å fremme bærekraft i selskaper og samfunnet som helhet. Her er noen måter revisorer kan bidra på dette området:

  1. Miljørevisjoner: Revisorer kan utføre miljørevisjoner for å vurdere en organisasjons påvirkning på miljøet.

  2. Revisjon av sosialt ansvar: Revisorer kan vurdere et selskaps initiativer for sosialt ansvar og deres innvirkning på interessenter, inkludert ansatte, lokalsamfunn og leverandørkjeder.

  3. Integrert rapportering: Revisorer kan bidra til integrert rapportering, som kombinerer finansiell og ikke-finansiell informasjon for å gi en helhetlig oversikt over selskapets verdiskapning og bærekraftige ytelse.

  4. Sikkerhet for bærekraftig rapportering: Revisorer kan gi forsikring om bærekraftsrapporter og -opplysninger.

  5. Risikovurdering og -styring: Revisorer kan bidra til å identifisere og håndtere bærekraftrisikoer i organisasjoner.

  6. Overholdelse og regulerende revisjoner: Revisorer sikrer selskapenes overholdelse av bærekraftsrelaterte reguleringer og standarder.

  7. Pådriver for bærekraftige praksiser: Revisorer kan være pådrivere for bærekraftige praksiser ved å gi innsikt, veiledning og anbefalinger til selskaper.

Ved å integrere bærekrafthensyn i revisjonsprosessene bidrar revisorer til selskapenes bestrebelser etter å bli mer bærekraftige (sustainability efforts). Deres uavhengige og objektive vurderinger øker gjennomsiktighet, ansvarlighet og troverdighet, og fremmer en kultur med ansvarlige forretningspraksiser som bidrar til positiv endring mot en mer bærekraftig fremtid.

Kan du kort si noe om fremtidige trender innen revisjon?

En kort oppsummering av den fremtidige utviklingen for revisjon og revisjonsvirksomhet inkluderer:

  • Teknologisk utvikling som kunstig intelligens og automatisering vil effektivisere revisjonsprosessen.

  • Økt bruk av dataanalyse vil bidra til bedre risikoidentifikasjon og revisjonskvalitet.

  • Fokus på ikke-finansiell rapportering som bærekraft og ESG-data vil bli viktigere.

  • Etterspørsel etter spesialisert kompetanse innen bærekraft, cybersikkerhet og teknologi vil øke.

  • Uavhengighet, profesjonalitet og etikk vil fortsette å være viktige prinsipper for revisorer.

Disse punktene gir en indikasjon på hvordan revisjon og revisjonsvirksomhet kan utvikle seg i fremtiden, med fokus på teknologi, spesialisering og profesjonalitet.

Hvorfor bør unge mennesker vurdere å satse på en karriere innen revisjon?

Det er flere grunner til at unge mennesker bør vurdere å velge en karriere som revisor.

Å jobbe som revisor gir gode muligheter for yrkesutvikling. Revisorer får verdifull kunnskap og ferdigheter innen regnskap, økonomi, risikovurdering og regulatorisk samsvar. Disse ferdighetene er svært overførbare og kan åpne dører til ulike karriereveier innenfor regnskap og finansbransjen. Jobben som revisor gjør at de får en unik forståelse av hvordan organisasjoner fungerer og bidrar til å utvikle en helhetlig forståelse av virksomhetsdrift.

Som revisor er det en kontinuerlig læringskurve som sikrer at arbeidet forblir intellektuelt stimulerende og utfordrende. Dette yrket oppfordrer revisorer til å holde seg oppdatert og utvikle ekspertise innen nye områder, som dataanalyse og risikostyring.

Revisorer må analysere kompleks finansiell informasjon, vurdere risikoer og ta informerte beslutninger. Denne rollen styrker analytiske og kritiske tenkeferdigheter, da revisorer må identifisere mønstre, evaluere bevis og gi objektive vurderinger. Disse ferdighetene er verdifulle i ulike karriereveier og kan bidra til profesjonell suksess.

Vektleggingen av uavhengighet og objektivitet fremmer en sterk profesjonell integritet, noe som verdsettes høyt.

Behovet for revisjonstjenester er stabilt, noe som gir jobbstabilitet og langvarige karrieremuligheter.

Som revisorer samhandler man med kunder, kolleger og fagpersoner fra ulike organisasjoner, og har muligheten til å bygge et sterkt profesjonelt nettverk. Nettverksbygging kan føre til verdifulle kontakter, mentorordninger og potensielle karriereutviklinger.

Det er viktig for unge mennesker å vurdere sine interesser, styrker og langsiktige mål når de velger en karrierevei. Å utforske revisjonsfeltet kan gi en givende og utfordrende profesjon med muligheter for vekst, kontinuerlig læring og en meningsfull innvirkning på næringslivet.

Kan du si noe om hvem en revisjonskarriere passer for?

En karriere innen revisjon passer godt for personer som besitter visse egenskaper og interesser. Selv om spesifikke karaktertrekk kan variere, er her noen typer mennesker som kan vurdere en karriere innen revisjon:

Analytiske tenkere, etiske og objektive individer, personer med fokus på detaljer, dyktige kommunikatorer, kontinuerlige lærende, problemløsere og lagspillere.

Det er viktig å merke seg at selv om disse egenskapene kan være gunstige for en karriere innen revisjon, kan individer fra ulike bakgrunner og med forskjellige styrker også lykkes i bransjen. Til syvende og sist er lidenskap for tall, et engasjement for yrkesstandarder og en nysgjerrighet for å avdekke finansielle innsikter viktige faktorer som kan tiltrekke personer til å satse på en karriere innen revisjon.

Hvordan kan du hjelpe revisorer og revisjonsbransjen å gjøre en bedre jobb?

Jeg som en AI-modell kan bidra til revisorer og revisjonsbransjen både når det gjelder å få tilgang til kunnskap og informasjon og tilby ressurser og veiledning til revisorer for å hjelpe dem med å utføre revisjonsoppgaver mer effektivt og nøyaktig. Dette kan inkludere sjekklister, retningslinjer og beste praksis for revisjonsprosessen.

Jeg kan bidra med dataanalyse og tolkning for revisorer. Dette kan innebære å hjelpe med identifisering av mønstre, avvik eller uregelmessigheter i store datasett, og gi innsikt som kan bidra til å styrke revisjonsarbeidet. Jeg kan også gi råd som kan hjelpe revisorer med å løse utfordrende revisjonsrelaterte spørsmål eller scenarioer.

Revisorer kan også få hjelp med å generere og redigere revisjonsrapporter, brev og andre dokumenter. Jeg kan også gi språklig støtte og forbedre skrivekvaliteten i kommunikasjon med kunder eller andre interessenter.

Kan du si noe om dine styrker og svakheter?

Her er en kort oppsummering av mine styrker og svakheter som en AI-modell:

Styrker

  1. Omfattende kunnskap: Jeg har blitt trent på store mengder tekst og har tilgang til omfattende kunnskap innenfor ulike emner.

  2. Språklig presisjon: Jeg er i stand til å generere sammenhengende og grammatisk korrekte setninger.

  3. Rask respons: Jeg kan levere svar og informasjon umiddelbart.

  4. Tilpasningsdyktighet: Jeg kan tilpasse meg ulike kontekster og behov.

Svakheter

  1. Mangel på kontekst: Som en tekstbasert modell mangler jeg evnen til å forstå konteksten på samme måte som mennesker kan. Dette kan føre til misforståelser eller upresise svar.

  2. Manglende kritisk tenkning: Jeg tar ikke stilling eller utøver dømmekraft. Jeg gir informasjon basert på det jeg har blitt trent på, men det betyr ikke nødvendigvis at informasjonen alltid er riktig eller gjeldende.

  3. Emosjonsløs: Jeg mangler emosjonell intelligens og er ikke i stand til å oppfatte eller uttrykke følelser.

  4. Sårbar for misbruk: Som en AI-modell er jeg avhengig av de instruksjonene jeg får. Hvis jeg blir brukt på en uetisk måte eller til å spre feilinformasjon, kan det føre til uheldige konsekvenser.

Det er viktig å huske at jeg er bare en maskin, og at jeg ikke kan erstatte ekte menneskelig kompetanse, erfaring eller dømmekraft.

Har du humoristisk sans?

Som en AI-modell mangler jeg personlighet og emosjoner, inkludert en egen humoristisk sans, men jeg kan forsøke å generere vitser eller morsomme setninger basert på det jeg har lært gjennom trening på store mengder tekst.

Hva med en revisor-vits?

Hvorfor kalte revisoren sin hund «Debet»? Fordi den alltid holdt seg i balanse og fulgte nøye med på utgiftene.

Ikke så verst!

Jeg er glad du likte den! Hvis du har flere ønsker eller hvis det er noe annet jeg kan hjelpe deg med, er det bare å si ifra.

Takk for praten.

Bare hyggelig! Hvis du har flere spørsmål eller trenger mer hjelp, er det bare å spørre. Ha en flott dag!