Ofte stilte spørsmål
Ofte stilte spørsmål
I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.
Ekstraordinært utbytte i 2021 ved økt utbytteskatt fra 2022
Kategori: skatt, foretaksrett
Spørsmål: Jeg ønsker å vedta ekstraordinært utbytte i 2021 basert på en mellombalanse. Er utbyttet skattepliktig på det tidspunktet utbyttet vedtas av generalforsamlingen eller først når mellombalansen blir registrert i Regnskapsregisteret?
Svar:
Den nye regjeringen Støre har foreslått at oppjusteringsfaktoren for utbytte og aksjegevinster heves fra 1,44 til 1,6 fra 2022. Dette innebærer at skattesatsen for aksjonær øker fra 31,68 til 35,2 pst. Forslaget er foreløpig ikke vedtatt av Stortinget.
Det er fortsatt mulig å vedta tilleggsutbytte basert på den sist godkjente balansen og ekstraordinært utbytte basert på en mellombalanse i 2021. Utbytte innvinnes og tidfestes på tidspunktet for generalforsamlingens beslutning, altså med den lavere skattesatsen hvis utbyttet vedtas i 2021.
Når det gjelder utbytte basert på mellombalanse, følger det av aksjeloven § 8-2 a at mellombalansen må sendes til Regnskapsregisteret og at utdeling ikke kan foretas før mellombalansen er registrert og kunngjort. Det er vanlig og tillatt å vedta både mellombalansen og utbytteutdelingen på samme generalforsamling, men utsette utbetalingen av utbyttet til mellombalansen er kunngjort av Regnskapsregisteret.
At utbetaling av utbytte må utsettes til etter at mellombalansen er kunngjort, flytter ikke tidfestingstidspunktet. Utbyttet skal fortsatt tidfestes når generalforsamlingen vedtar utbytteutdelingen, jf. Skatte-ABC stikkord «Aksjer – utbytte» pkt. 3.2. *https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/handboker/skatte-abc/gjeldende/aksjer--utbytte/A-6.003/A-6.005/