Et langt skritt nærmere ny revisorlov fra nyttår
Finanskomiteen på Stortinget har avgitt sin innstilling om ny revisorlov. Vi kan forvente at en ny lov er endelig vedtatt i løpet av november. Da tyder alt på at loven vil bli satt i kraft fra 1. januar 2021.
Fagsjef rammebetingelser i Revisorforeningen

Finanskomiteen slutter seg i all hovedsak til Regjeringens lovforslag
På to punkter går imidlertid Finanskomiteen inn for andre løsninger:
-
Finanskomiteen går inn for reell likestilling mellom praksis fra kommunal og privat revisjon som grunnlag for godkjenning som statsautorisert revisor, og at regler om dette fastsettes i forskrift. Dette betyr at praksis fra offentlig revisjon skal kunne oppfylle alle de tre årene med praktisk opplæring som kreves for å få revisorgodkjenning.
Regjeringens forslag var å videreføre at inntil to av tre år av praksistiden kan være fra offentlig revisjon.
-
Finanskomiteen «ber regjeringen sikre overgangsordninger som gjør at kandidater med bachelorgrad som er inne i et praksisløp med sikte på godkjenning som statsautorisert revisor etter dagens regler, blir ivaretatt». Det antas å ligge i dette at godkjenning som statsautorisert revisor skal gis til personer som ved lovens ikrafttredelse oppfyller utdanningskravene for å bli registrert revisor i den gjeldende loven og på dette tidspunktet har påbegynt praksisperioden. Forutsetningen må være at de innenfor en viss tid søker om godkjenning etter å ha oppfylt kravene til praktisk opplæring i den nye loven. Finanskomiteen har ikke uttalt seg nærmere om hvor lang denne overgangsperioden skal være.
Finansdepartementet tok ikke stilling til dette i lovproposisjonen, men varslet at de ville vurdere nærmere hvordan en overgangsordning for denne gruppen skulle utformes.