Det er snart sommer, sol og revisorferie

Statsautorisert revisor

Mona Irene Larsen

Styreleder i Revisorforeningen

Har du signert den siste revisjonsberetningen for 2018, vært inne i Altinn og kvittert ut siste næringsoppgave og pakket kofferten?

Tid for refleksjon

Det er på denne tiden av året at noen revisorer får tanker om at det kan være på tide å forsøke et annet yrke. Kanskje skyldes det at årsoppgjøret har vært langt og krevende, at tidsfristene har vært knappe og at kundene heller ikke i år har levert til forventningene? Tid til familie og venner? Nei da – den tiden forsvant da du måtte ta jobben for kollegaer som var blitt syke.

Det finnes kanskje noe annet som kan gi en bedre balanse i hverdagen? Så går det noen dager, det er forsommer, vi har fri, sola skinner og vi kjenner på mestringsfølelsen. Vi klarte det i år igjen, vi leverte godt, kundene er fornøyde – vi har hatt utfordrende, men interessante arbeidsdager. Vi sitter sjelden ved samme arbeidsbord flere dager i strekk, vi får jobbe med mange forskjellige mennesker hos kundene våre, vi har en fleksibilitet som kan gi oss mange fine fredager på hytta ved PC’en og i skiløypa. Kan man ha det bedre?

Neste år

Så begynner vi å planlegge hva som skal gjøres annerledes neste år. Mer av arbeidet flyttes til perioden før jul, vi skal være strengere med kundene i forhold til avtalte tidsfrister og bygge inn mer luft i kalenderen. Vi gjennomgår kritisk måten vi har jobbet på og tenker at her kan vi ta grep. Noen klarer det, mens andre går inn i samme sporet år etter år, og likevel blir de i yrket. Det må bety at det totalt sett er en god plass å være.

Et årsoppgjør uten spagat mellom arbeid og fritid, er det mulig?

Årsoppgjøret er hektisk for de fleste revisorene, det er mye som skal gjøres i en forholdsvis konsentrert periode. Når det gjelder balanse mellom arbeid, fritidsaktiviteter og familie, er det mange som synes det er vanskelig, årsoppgjøret pågår litt for lenge og er litt for intenst.

En skulle tro at det i vårt yrke ville være enkelt å justere arbeidsbelastningen til den enkelte. I tillegg til å ta i bruk gode digitale verktøy og jobbe smart med hensyn til å spre arbeidet over året, er det fullt mulig å justere hvor mange kunder den enkelte jobber med. Men da er en avhengig av å ha annet arbeid å «fylle på med» i deler av året. Mange får det til, så det er absolutt mulig.

Vi må heller ikke glemme at årsoppgjøret er en periode hvor bøker lukkes, vi har interessante diskusjoner med kundene våre, problemstillingene er interessante og vi kjenner virkelig kraften i det gode teamet vi jobber i.

Sunt å gjøre opp status

Det er sunt å gjøre opp status og med jevne mellomrom vurdere om en skal gjøre noe annet, men om du har hatt et tøft årsoppgjør, så ta deg fri, reflekter over hva som må til for at det skal bli annerledes neste år og husk alle de positive sidene ved yrket vårt når pro/con-listen skrives. De er mange!

Nyt fridagene som kommer, og trenger dere ferielektyre kommer det mest sannsynlig en ny revisorlov snart.

Riktig god sommer!