Verdsettelse etter eiendomsskatteloven

Advokat
Advokatfirmaet Hjort DA

Advokat
Advokatfirmaet Hjort DA
Morten Fjermeros var sammen med advokat Frode A. Innjord Statnetts prosessfullmektig i Statnett II-dommen (juni 2017).
Artikkelen behandler hvordan eiendomsskattegrunnlaget skal fastsettes etter eiendomsskatteloven § 8 A-2 og muligheten til å få prøvd eiendomsskattekontorets fastsettelse for domstolene.

Alminnelig taksering hvert tiende år
Eiendomsskatt er en kommunal skatt. Kommunen oppnevner et takstutvalg.* Esktl. § 8 A-3. Takstutvalget beregner eiendommens antatte omsetningsverdi pr. 1. januar i skatteåret.* Esktl. § 8 A-2, jf. § 4 (1). Utgangspunktet er at taksten gjelder i ti år,* Esktl. § § 8 A-3 (2). men omtaksering skal skje dersom eiendommen deles, bygninger på eiendommen rives mv., det føres opp nye bygninger eller det skjer vesentlige forandringer på eiendommen.* Esktl. § 8 A-3 (5).
At omsetningsverdien øker eller blir redusert i takstperioden på grunn av markedsmessige forhold (alminnelig prisutvikling), medfører ikke at det skal skje omtaksering. Endres verdien på en eiendom vesentlig i forhold til andre eiendommer i kommunen, kan det skje en ny taksering i takseringsperioden selv om det ikke har skjedd fysiske endringer på eiendommen.* Esktl. § 8 A-3 (6).
Taksten legges til grunn for eiendomsskattekontorets utskrivning av eiendomsskatt.* Esktl. § 14.
Klage og søksmål
Utskrivingsvedtaket kan påklages innen seks uker,* Esktl. § 19. og klagen avgjøres av en kommunalt oppnevnt nemnd – ofte kalt klagenemnd, ankenemnd eller overtakstnemnd.* Esktl. § 20. Ofte vil klagen gjelde takseringen som ligger til grunn for utskrivingsvedtaket. Klagenemnda kan prøve eiendomsskatteutskrivingsvedtaket fullt ut, herunder takseringsvedtaket (verdsettelsen) som ligger til grunn for utskrivingsvedtaket, forutsatt at det ikke er klaget på samme grunnlag tidligere.* Esktl. § 19 (1) siste punktum.
Skattyter kan ta ut søksmål for å prøve om utskrivingsvedtaket er gyldig. Det kan vedtas at skattyter må klage på vedtaket før søksmål kan tas ut.* Esktl. § 29, jf. fvl. § 27b. Søksmålsfristen er seks måneder.* Esktl. § 23, jf. sktfvl. § 15-4. Kommer domstolene til at takseringsvedtaket er feil, vil domstolene oppheve utskrivingsvedtaket. Dersom det nedlegges påstand om det, kan domstolene også gi anvisning på hvordan ny taksering skal skje.* Esktl. § 23, jf. sktfvl. § 15-6. Skattyter kan innen rammen av foreldelsesfristen kreve for mye innbetalt eiendomsskatt tilbake.
Hvilke objekter kan det utskrives eiendomsskatt på?
Eiendomsskatt kan skrives ut på all fast eiendom i kommunen, uavhengig av om grunnen er bebygd eller ubebygd.* Esktl. §§ 3 og 4. «Verk og bruk» er omfattet av begrepet fast eiendom.* Esktl. § 4 (2). «Verk og bruk» omfatter blant annet industrielle anlegg, prosessanlegg, telenettet og kraftlinjer. For oppdrettsanlegg er det gitt særlige regler.* Esktl. § 4 (3).
Kommunens rett til å skrive ut eiendomsskatt gjelder også sjøområdet ut til grunnlinjen.* Esktl. § 3 (2).
Hva som skal regnes som fast eiendom, er ikke definert i eiendomsskatteloven. På grunnlag av rettspraksis må det kunne legges til grunn at det kan utskrives eiendomsskatt på «fast og stedbundet anlegg».* Jf. Rt. 2012 s. 1359 («Flytebrygger») med videre henvisninger. Inventar og annet løsøre skal ikke medtas ved fastsettelsen av eiendomsskattegrunnlaget.
For «verk og bruk» skal bygninger og anlegg inngå i eiendomsskattegrunnlaget, men «[a]rbeidsmaskinar og tilhøyrsle og ting som kan setjast i klasse med slikt, skal derimot ikkje reknast med utan tingen er ein part av sjølve føretaket.»* Esktl. § 4 (2). Bestemmelsen er komplisert og har vært behandlet av domstolene ved flere anledninger.* Se for eksempel Rt. 1924 s. 922, Rt. 1933 s. 1182, Rt. 1999 s. 369 («Bøckmann») og Eidsivating lagmannsretts dom av 21. august 2017 mellom Johs Rasmussen AS og Sel kommune, LE-2016-176075. Det har vært foreslått å oppheve særbestemmelsene for verk og bruk,* Høringsnotat «Eiendomsbeskatning av arbeidsmaskiner mv. i verk og bruk» av 18. juni 2015. men det er i skrivende stund ikke avklart om departementet vil fremme forslag om dette for Stortinget. Problemstillingen behandles ikke nærmere i denne artikkelen.
Debitor for eiendomsskatt
Det er eieren av den faste eiendommen som skal betale eiendomsskatt. Rettighetshavere til eiendommen, enten rettigheten er en positiv eller negativ servitutt, betaler ikke eiendomsskatt for rettigheten. Unntak gjelder for totale bruksrettigheter til eiendommen, så som festerett. Er eiendommen bortfestet, betaler bortfester eiendomsskatt for grunnen og festeren for bygningene.* Utv. 1992 s. 692, jf. Rt. 2002 s. 1411 («Firda Sjøfarmer»). Er festeavtalen inngått for mer enn 99 år eller har festeren ensidig rett til å forlenge festeavtalen utover 99 år, skal festeren også betale eiendomsskatt for grunnen.* Utv. 1992 s. 692 og tolkningsuttalelse av 15. august 2008 fra Finansdepartementet til Skattedirektoratet.
Dersom leietaker skal betale eiendomsskatten etter leieavtalen, har leietaker klagerett for eiendomsskattevedtaket.* Esktl. § 19 (3). Vi antar likevel at det er eieren som er debitor for skattekravet. Skattekravet er sikret med legalpant.* Esktl. § 27.

Artikkelen handler om hvordan eiendommers omsetningsverdi skal fastsettes etter eiendomsskatteloven § 8 A-2.
Avgrensning mot kraftverk og bolig
Temaet for artikkelen er hvordan eiendommens omsetningsverdi skal fastsettes etter eiendomsskatteloven § 8 A-2. For verdsettelse av kraftverk* Esktl. § 8 B-1. flg., jf. sktl. § 18-5. og boliger* Esktl § 8 C-1. for eiendomsskatteformål er det gitt særlige verdsettelsesregler og regler for hvordan disse verdsettelsene kan påklages. Disse reglene behandles ikke.
Generelt om verdsettelse etter esktl. § 8A-2
I esktl. § 8 A-2 første ledd heter det:
«Verdet av eigedomen skal setjast til det beløp ein må gå ut frå at eigedomen etter si innretning, brukseigenskap og lokalisering kan bli avhenda for under vanlege salstilhøve ved fritt sal.»
Bestemmelsen er en videreføring av tidligere regler i byskatteloven § 5. Eldre rettspraksis er derfor relevant ved fortolkningen av esktl. § 8 A-2.* Prop. 112 L (2011-2012) s. 48.
Hjelpeberegninger til bruk for verdsettelsen
Verdsettelse etter eiendomsskatteloven kan være basert på ulike hjelpeberegninger. Dette kan være observerte markedsverdier, avkastningsverdimetoder eller kostbaserte metoder (substansverdimetoder). Valget av hjelpeberegning skal ikke være avgjørende for resultatet.
Vårt inntrykk er at næringseiendom ofte verdsettes på grunnlag av en avkastningsverdimetode, mens boliger og hytter oftere er basert på observerte markedsverdier.* I esktl. § 8 C-1 er det f.eks. gitt særlige regler for verdsettelse av boliger. Disse verdsettelsesreglene baserer seg på SSBs observerte priser pr. kvm i det aktuelle strøket for likeartede boliger av samme alder.
Ved bruk av avkastningsverdimetoden er det avgjørende å fastsette hvilke inntekter, kostnader og diskonteringsrente som skal legges til grunn for verdsettelsen. Kommunen kan gi retningslinjer for verdsettelsesskjønnet ved å angi normaliserte leieinntekter og driftskostnader for ulike typer eiendommer og i ulike områder mv.* Se f.eks. Oslo kommunes retningslinjer for næringseiendom og verk og bruk av 10. juni 2016 med senere revisjoner.
Substansverdimetoden benyttes normalt ved verdsettelse av verk og bruk, og vil bli behandlet særskilt under punkt 3.
Nærmere om verdsettelsesnormen – «objektivisert omsetningsverdi»
I LKAB I-dommen* Rt. 1912 s. 501(«LKAB 1»). fra 1912 la Høyesterett til grunn, i en sak som gjaldt verdsettelse av et utskipningsanlegg for jernmalm, at det er en objektivisert verdivurdering som skal foretas. I dommen heter det:
«Ved eiendomsbeskatning er det den værdi, som en fast eiendom eller et fast anlæg har i sig selv, objektivt bedømt, som er takstens gjenstand, og det gjælder derfor at udfinde den omsætninsværdi, som et fast anlæg repræsenterer under almindelige omsætningsforhold. […] Som følge af det anførte kan det ikke ved taksten komme i betragtning, om en fast eiendom eller et fast anlæg repræsenterer en større eller mindre økonomisk værdi for den aktuelle eier.»
At det i verdsettelsen ikke skal tas hensyn til den særlige verdien eiendommen har for den aktuelle eieren, er lagt til grunn også i senere rettspraksis.* Se for eksempel Rt. 1919 s. 73 («Bjølsen valsemølle») og Rt. 1987 s. 129 («Tyssefaldene»). På dette punktet skiller verdsettelse for eiendomsskatteformål seg fra verdsettelse for formuesskatteformål.
At verdsettelsen er objektivisert, har særlig betydning når verdsettelsen skjer ved hjelp av en avkastningsverdimetode.
Hva det innebærer at det skal foretas en objektivisert verdsettelse, kan i enkelte tilfeller være uklart. Før det ble gitt særlige verdsettelsesregler for kraftverk, ble det avsagt en rekke dommer som nærmere redegjør for hvordan den objektiviserte omsetningsverdien av kraftverk skulle fastsettes.* Se for eksempel Rt. 1994 s. 333 («Tydal»). Disse dommene kan fremdeles ha en viss betydning.
I Meraker-dommen* Rt. 1958 s. 801 («Meraker»). fremgår det som et «obiter dictum» (særmerknad) at verdireduksjonen som hjemfallsplikt representerte for den private eieren av et kraftverk, ikke skulle komme til fradrag ved beregning av eiendomsskattegrunnlaget for kraftverket. Den byrden hjemfallsretten representerer for private eiere av kraftverk er et forhold som er knyttet til den aktuelle eieren og gjelder ikke offentlige eiere. Verdireduksjonen som hjemfallsreglene representerte for den private eieren var derfor ikke relevant ved fastsettelsen av eiendomsskattegrunnlaget, fordi verdireduksjonen ikke knyttet seg til kraftverket som sådant.
I Tyssefaldene-dommen* Rt. 1987 s. 129 («Tyssefaldene»). kom Høyesterett til at det ved eiendomsskattetakseringen skulle ses bort fra de konkrete kontraktene som skattyter hadde inngått om salg av kraft. Høyesterett la videre til grunn at det ved rentabilitetsvurderingen heller ikke kunne tas hensyn til den prisen som var oppnådd på andre kontrakter som var inngått samtidig med skattyters egne kontrakter.

LKAB I-dommen fra 1912 gjaldt verdsettelse av et utskipningsanlegg for jernmalm.
I Tydal-dommen* Rt. 1994 s. 333 («Tydal»). la Høyesterett til grunn at en myndighetspålagt plikt til å levere konsesjonskraft innebar «en fordeling av de verdier kraftverket kaster av seg», men at plikten ikke medførte «reduksjon av de faktiske verdier». Det skulle derfor ikke tas hensyn til konsesjonskraftforpliktelsene i rentabilitetsvurderingen.
I Vinje-dommen* Rt. 1994 s. 378 («Vinje»). angir Høyesterett at «[e]n rentabilitetsberegning må basere seg på hva som sannsynligvis kan selges, og til hvilke priser, objektivt vurdert».
I Statnett I-dommen* Rt. 1999 s. 192 («Statnett I»). var spørsmålet om Statnetts kraftlinjer skulle verdsettes etter en substansverdimetode eller avkastningsverdimetode. Høyesterett kom til at en substansverdimetode skulle benyttes. Førstvoterende presiserte at han ikke tok stilling til i hvilken utstrekning det ellers skulle tas hensyn til prisreguleringer ved eiendomsskattetakseringen. I det konkrete tilfellet fant førstvoterende at reglene om nettleie for kraftnettet fremstod som en «konstruert pris» som ikke kunne legges til grunn for eiendomsskattetakseringen.
I Sydvaranger-dommen* Rt. 2011 s. 51 («Sydvaranger»). anførte skattyter at eiendommens omsetningsverdi svarte til salgssummen på anlegget og at denne observerte markedsverdien måtte legges til grunn for verdsettelsen. Høyesterett var ikke enig i dette, og la til grunn at salgssummen ikke nødvendigvis tilsvarer eiendommens objektiviserte omsetningsverdi. Høyesterett la særlig vekt på at en konkret salgssum vil gjenspeile kjøperens økonomiske interesse, som er en subjektiv omstendighet det skal ses bort fra.
På bakgrunn av det ovennevnte er det klart at en objektivisert verdivurdering innebærer at det ikke skal tas hensyn til forhold som knytter seg til den aktuelle eieren. Dette kan være privatrettslige avtaler, «personlige servitutter»* Rt, 2012 s. 1359 («Flytebrygger»), avsnitt 77. eller offentligrettslige bestemmelser som ikke gjelder generelt, men er knyttet til den aktuelle eieren.
Dersom det er offentligrettslige reguleringer som gjelder de varene eller tjenestene som produseres, f.eks. lovbestemte maksimalpriser, og disse influerer på den salgsprisen som oppnås, må det etter vår vurdering normalt ikke tas hensyn til slike reguleringer i en rentabilitetsvurdering. Etter vår vurdering er tidligere praksis som gjaldt verdsettelse av kraftverk, hvor det ikke ble tatt hensyn til konsesjonskraftprisen (lave lovpålagte kraftpriser) og konsesjonskraftvolumet ble priset som om det kunne selges i markedet, så spesiell at den ikke kan danne grunnlag for en generell verdsettelsesregel som vil bryte med de alminnelige prinsippene for beregning av omsetningsverdi på grunnlag av avkastningsverdi.
Videre mener vi at utgangspunktet ved verdsettelsen må være at det tas hensyn til generelle offentligrettslige begrensninger som knytter seg til eiendommen som sådan, så som rådighetsbegrensninger for eiendommen. Tilsvarende må gjelde dersom det er regulering som innebærer at eiendommen ikke kan omsettes i et fritt marked.
Bruk av sjablonger som hjelpemiddel/hjelpeberegning ved takseringen
Verdsettelse etter eiendomsskatteloven er ofte masseforvaltningsvedtak og kommunen gir ofte retningslinjer, hvor det gis anvisning på bruk av sjablonger. Eksempelvis har Oslo kommune gitt slike retningslinjer for verdsettelse av næringseiendom.* Oslo kommunes retningslinjer for næringseiendom og verk og bruk av 10. juni 2016 med senere revisjoner.
Det er akseptert at det benyttes sjablonger som utgangspunkt for verdsettelsen.* Rt. 2011 s. 51 (Sydvaranger) avsnitt 50. I relasjon til den tidligere bestemmelsen i byskatteloven § 5 (som er videreført i eiendomsskatteloven § 8 A-2) har Finansdepartementet blant annet uttalt at de antar at bruk av sjablonger ikke er i strid med verdsettelsesnormen, såfremt sjablongene er «hjelpemidler som kommer i tillegg til befaringen av hver enkelt eiendom».* Finansdepartementets prinsipputtalelse «Takstgrunnlag for eiendomsskatt» datert 19. juni 2007.Videre er det i samme uttalelse angitt følgende:
«Et grunnleggende hensyn bak eiendomsskatteloven er likhetshensynet: Eiendommer av samme karakter innen samme kommune skal behandles likt. Dette innebærer at kommunen må legge de samme verdsettelsesprinsippene til grunn ved takseringen av likeartede eiendommer beliggende i forskjellige deler av kommunen.»
Foreligger det konkrete forhold som har betydning for eiendommens objektive omsetningsverdi, plikter derfor takstnemnda å ta hensyn til dette ved verdsettelsen.
Bunnfradrag
I det årlige eiendomsskattevedtaket kan kommunestyret fastsette bunnfradrag for selvstendige boenheter som ikke benyttes i næringsvirksomhet.* Esktl. § 11. Bunnfradrag kan ikke benyttes for næringseiendom.
Bruk av reduksjonsfaktor
Det er lagt til grunn at kommunen kan fastsette eiendomsskattegrunnlaget til en andel av antatt omsetningsverdi ved bruk av en såkalt reduksjonsfaktor. Reduksjonsfaktoren er en del av takstgrunnlaget og kan derfor ikke endres i takstperioden.* NOU 1996:20 pkt. 9.2.1.
Likebehandlingshensyn innebærer at det skal benyttes samme reduksjonsfaktor for alle likeartede eiendommer i kommunen.* Utv. 1999 s. 983, Prop. 1 LS (2012-2013) pkt. 8.2.1.
Eiendomsskatt i byggeperioden
Et særskilt spørsmål er hvordan eiendomsskattegrunnlaget for bygg og anlegg som ikke er ferdigstilte, skal verdsettes. For kraftverk er dette særlig regulert i esktl. § 8 B-1, jf. sktl. § 18–5 (6) slik at eiendomsskattegrunnlaget skal svare til investert kapital 1. januar i fastsettingsåret.
For andre eiendommer, herunder verk og bruk, er det ikke gitt særlige regler, og det følger da av esktl. § 8 A-2, jf. § 4 (1) at eiendomsskattegrunnlaget skal svare til antatt omsetningsverdi pr. 1. januar i skatteåret. Hvordan verdsettelsen nærmere bestemt skal skje, er sparsommelig behandlet i rettspraksis og andre rettskilder.
Etter vårt syn er det nærliggende at de samme prinsippene som anvendes for ferdigstilte bygg og anlegg, også anvendes på bygg og anlegg som er under bygging. Når det gjelder verk og bruk, vil dette som hovedregel innebære at verdsettelsen skal skje på grunnlag av en substansverdimetode. Unntak fra dette gjelder dersom det er klart at omsetningsverdien er lavere. Dette vil for eksempel kunne være tilfellet når det er gitt offentlig støtte til bygging av et anlegg fordi investeringen ellers ikke ville blitt realisert.
Når substansverdimetoden benyttes for å verdsette et ikke-ferdigstilt verk og bruk, er det etter vår vurdering som regel hensiktsmessig å ta utgangspunkt i investert kapital pr. 1. januar i skatteåret, slik det også er lagt til grunn i særregelen for kraftverk.* I Oslo kommunes retningslinjer for næringseiendom og verk og bruk av 10. juni 2016 med senere revisjoner er det i punkt 3.2 angitt at verdsettelse av verk og bruk under bygging skal baseres på «investert kapital per 1. januar i skatteåret, eventuelt på andre grunnlag som gir et objektivisert bilde av anleggets verdi under bygging». Dette innebærer at det ved fastsettelsen av gjenanskaffelsesverdien («bruttosiden») i prinsippet er anledning til å ta hensyn til samtlige påløpte kostnader, uavhengig av om disse anses som direkte kostnader (f.eks. materialkostnader) eller indirekte kostnader (f.eks. prosjekteringskostnader).* Rt. 1998 s. 1123 («Bykle»). Det kan imidlertid kun tas hensyn til påløpte kostnader i den utstrekningen kostnadene har tilført eiendommen verdiøkning som påvirker salgsverdien, jf. hovedregelen om at eiendomsskattegrunnlaget skal reflektere antatt omsetningsverdi.* Vi finner støtte for dette synspunktet i Rt. 1998 s. 1123 («Bykle») og underrettsdommene i samme sak samt i «International Valuation Standards 2017» (særlig punkt 60.4). I enkelte bransjer, f.eks. for kraftlinjer, er det utarbeidet kostnadskatalog el. som inneholder informasjon om normerte gjenanskaffelsesverdier. I tilfeller hvor påløpte kostnader ved bygging av et anlegg har blitt høyere eller lavere enn den normerte gjenanskaffelsesverdien, tilsier objektivitetsprinsippet at det er riktigere å ta utgangspunkt i den normerte gjenanskaffelsesverdien som er angitt i kostnadskatalogen.

For kraftverk som ikke er ferdigstilt, skal eiendomsskattegrunnlaget svare til investert kapital 1. januar i fastsettingsåret.
Det kan på den annen side ikke tas hensyn til forventede fremtidige kostnader, ettersom det er eiendomsskattegrunnlaget pr. 1. januar som skal legges til grunn ved eiendomsskattetakseringen.
Utgifter til fjerning av anlegg
I mange tilfeller vil eieren av et anlegg være pålagt å foreta rivning, opprydding og fjerning av anlegg. Plikten kan være lovpålagt som i energiloven § 10–6, jf. energilovforskriften § 3–5 og § 5–3 eller følge av privatrettslige regler.
Foreligger det en plikt til å fjerne anlegget, vil dette være en forpliktelse som vil ha innvirkning på anleggets omsetningsverdi. Denne typen forpliktelser skal det derfor etter vår vurdering tas hensyn til ved eiendomsskattetakseringen.
Det foreligger etter det vi kjenner til ikke rettspraksis om hvordan det skal tas hensyn til fjerningsutgifter ved verdsettelsen for eiendomsskatteformål.* Vedrørende regnskapsmessig behandling, se NRS nr. 13 «Usikre forpliktelser og betingede eiendeler» s. 13-14. En metode kan være at det på takseringstidspunktet foretas en beregning av størrelsen på fjerningskostnadene og at disse neddiskonteres med en realrente for å ta hensyn til at kostnadene først påløper når fjerning skjer.