Logg på for å laste ned PDF
Transocean/Arcade Drilling og opphør av skatteplikt til Norge:

– Hvor hører et selskap hjemme?

Dommene som gjelder Arcade Drilling viser at spørsmålet om et selskap er skattemessig hjemmehørende i Norge, både etter intern norsk rett og skatteavtaler, vil bero på en totalvurdering av hvor ledelsesfunksjonene for selskapets virksomhet utøves.

Hun var prosessfullmektig for ulike Transocean-selskaper i skattesakene og medforsvarer for de tiltalte Transocean-selskapene i straffesaken som gikk i 2012–2013.

Advokat (H)

Hanne Skaarberg Holen

Partner Arntzen de Besche

Hun har arbeidet med ankesaken for Arcade som er omtalt i artikkelen.

Advokatfullmektig

Synnøve Vedde -Fjærestad

Arntzen de Besche

Transocean-sakene

Økokrim og Skatt vest har siden 2004 foretatt omfattende granskninger og beslag mot ulike Transocean-selskaper og skatterådgivere. Samarbeidet omfatter ransakinger og beslag knyttet til fem sivile ligningssaker. For fire av disse tok Økokrim ut tiltale i juni 2011. Straffesaken ble avholdt i Oslo tingrett i 2012 og 2013. Ved dom av 2. juli 2014 ble samtlige tiltalte frifunnet på samtlige tiltalepunkter. Frifinnelsen var gjennomgående begrunnet i at de tiltalte hadde basert seg på korrekt skattejus.

Parallelt behandles skattesakene som sivile saker. Tre av sakene er endelig og rettskraftig avgjort, mens to løper videre som ankesaker. Arcade-saken er endelig avgjort både som sivil sak og i straffesaken.

Staten la bredsiden til, og hevdet at konsernledelse i Houston innebar at Arcade reelt sett ble ledet fra Houston. Med et slikt syn ville konserntilhørighet få en helt annen og fremtredende plass i vurderingen av skattemessig hjemmehørenhet. Arcade fikk imidlertid medhold i at selskapet ikke var skattepliktig til Norge fordi selskapets ledelse på styrenivå ikke fant sted i Norge.

Skattesaken mot Arcade Drilling AS

Arcade-forholdet var både en skattesak og en del av straffesaken mot Transocean-konsernet og dets rådgivere for Oslo tingrett. I begge sakene kom Oslo tingrett til at Arcade ikke var skattepliktig i Norge i 2001 og 2002. Endringsligningen ble kjent ugyldig, og det var ikke grunnlag for å idømme straff etter tiltalen.

Sentralt for både ligningssaken og straffesaken var spørsmålet om Arcade var skattemessig hjemmehørende i Norge.

I straffesaken ble spørsmålet avgjort på bakgrunn av intern norsk rett, mens det i ligningssaken ble avgjort på bakgrunn av en tolkning av skatteavtalen. Begge sakene var gjenstand for omfattende hovedforhandlinger og saksforberedelser både fra statens og selskapets side. Dette gjør Arcade-forholdet egnet til å belyse spørsmålet om skattemessig hjemmehørenhet både etter norsk rett og skatteavtalerett på et mer generelt grunnlag.