Logg på for å laste ned PDF
Bindende forhåndsuttalelser:

Konsernbidrag – avvikende regnskapsår

Skattedirektoratet har nylig avgitt to bindende forhåndsuttalelser om fradrag for konsernbidrag, BFU 1/13 (avgitt 18.2.2013) og BFU 3/13 (avgitt 4.3.2013). Temaet for denne artikkelen er de skatterettslige problemstillingene som reises i de to forhåndsuttalelsene.

Seniorskattejurist

Marit Skar

Rettsavdelingen i Skattedirektoratet

Innledning – kort om reglene

Konsernbidragsreglene gjelder for aksjeselskap, allmennaksjeselskap, likestilt selskap og sammenslutning.* Jf. skatteloven § 10–1 første ledd første punktum. De bindende forhåndsuttalelsene som behandles nedenfor, gjelder aksjeselskaper.

Aksjeselskaper anses som selvstendige skattesubjekter uten hensyn til om selskapet inngår i et konsern. Fastsettelse av skattepliktig inntekt skjer i det enkelte selskap. Med hjemmel i skatteloven §§ 10–2 til 10–4 har imidlertid aksjeselskap som inngår i et konsern, mulighet til å begrense sin skattepliktige inntekt gjennom å overføre inntekt til andre selskaper i konsernet.

Konsernbidrag er fradragsberettiget for det ytende selskapet og skattepliktig for mottaker dersom lovens vilkår er oppfylt. Konsernbidraget gir dermed en utjevning av konsernselskapenes ligningsmessige overskudd og underskudd. Formålet med konsernbidragsreglene er at selskaper innenfor samme konsern, til en viss grad får anledning til nøytral beskatning i forhold til om virksomheten hadde vært drevet i ett selskap.* Jf. forarbeider til reglene, Ot.prp. nr. 16 (1979–80) og Innst. O. nr. 18 (1979–80).

Fradragsretten for selskap som yter konsernbidrag er hjemlet i skatteloven § 10–2. Konsernbidrag er som hovedregel skattepliktig inntekt for det mottagende selskapet.* Jf. skatteloven § 10–3 første ledd. Den delen av konsernbidraget som giveren ikke får fradrag for fordi det overstiger selskapets skattepliktige alminnelige inntekt, er ikke skattepliktig for mottakeren. Konsernbidraget regnes som skattepliktig inntekt for mottakeren i det samme inntektsåret som det er fradragsberettiget for giveren.

De generelle vilkårene for rett til å yte og motta konsernbidrag er regulert i skatteloven § 10–4. Selskapene må tilhøre samme konsern i aksjelovens forstand.* Jf. skatteloven § 10–4 første ledd annet punktum. Videre må morselskapet eie mer enn ni tideler av aksjene i datterselskapet og ha en tilsvarende del av stemmene som kan avgis på generalforsamlingen. Ifølge skatteloven § 10–4 første ledd tredje punktum må kravene være oppfylt ved utgangen av inntektsåret. Problemstillingen i BFU 3/13 er om eierkravet må være oppfylt ved utgangen av både givers og mottakers skattemessige inntektsår når de utløper på forskjellig dato. Det ytende selskapet (som benytter avvikende regnskapsår) ble kjøpt opp av mottakerselskapet etter at det skattemessige inntektsåret for mottaker og de øvrige selskapene i konsernet var utløpt. Vi kommer tilbake til denne problemstillingen nedenfor.

Konsernbidrag går til fradrag i alminnelig inntekt. Fradragsretten er begrenset til det ytende selskapets alminnelige inntekt for det skattemessige inntektsåret som bidraget gjelder.* Jf. skatteloven § 10–2 første ledd første punktum. Et selskap som skal gå over fra ordinært regnskapsår (kalenderåret) til avvikende regnskapsår, kan avlegge et årsregnskap for en periode som er lengre enn 12 måneder, men ikke lengre enn 18 måneder.* Jf. regnskapsloven § 1–7. Avlegger selskapet et årsregnskap for en periode på f.eks. 13 måneder, skal det levere selvangivelse med vedlegg for to skattemessige inntektsår. Ytes det konsernbidrag utover alminnelig inntekt for det enkelte inntektsår, vil giver ikke ha fradragsrett for den delen som overstiger alminnelig inntekt. Problemstillingen i BFU 1/13 er om det selskapet som yter konsernbidrag, vil ha fradragsrett etter skatteloven § 10–2 første ledd første punktum, når konsernbidrag besluttes på grunnlag av et årsregnskap for en periode på 16 måneder.

Skatteloven § 10–2 første ledd første punktum forutsetter at avgitt konsernbidrag er lovlig i forhold til aksjeloven og allmennaksjelovens regler. Når det gjelder de selskapsrettslige reglene om konsernbidrag, vises til aksjeloven og allmennaksjeloven § 8–5, som gir bestemmelsene om aksjeutbytte i §§ 8–1 til 8–4 tilsvarende anvendelse for konsernbidrag. Reglene om utbyttebegrensninger og fri egenkapital i aksjeloven og allmennaksjeloven § 8–1, gjelder også for konsernbidrag. Summen av utbytte og konsernbidrag kan ikke overstige grensen etter § 8–1.* Jf. aksjeloven og allmennaksjeloven § 8–5 annet ledd. I de nevnte bindende forhåndsuttalelsene forutsettes det at de selskapsrettslige reglene følges.

IKKE FRADRAGSRETT: Skattedirektoratet konkluderte med at giver ikke hadde fradragsrett etter skatteloven § 10–2 første ledd første punktum.