Blå soner – der livet varer lenge

11

En sunn livsstil

I denne spalten vil ernæringsfysiolog cand. scient. Gunn Helene Arsky komme med tips og gode råd til en sunn livsstil – spesielt rettet mot de som gjerne har stillesittende, men hektiske hverdager.

Ernæringsfysiolog og cand. scient.
Gunn Helene  Arsky

Noen steder i verden lever folk lenger enn andre, og det er visse trekk som kjennetegner dem. Disse områdene kalles «blå soner» og ble først lansert av forskerne Gianni Pes og Michel Poulain i Journal of Experimental Gerontology.

Sardinia i Italia er et av stedene i verden der folk lever lengst.

 

Dan Buettner tok arbeidet deres videre og fant fem steder i verden der folk lever lengst, og er de sunneste: Okinawa i Japan, Sardinia i Italia, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Hellas og Loma Linda i California.

Han identifiserte ni livsstilsvaner som kjennetegner menneskene i de langtlevende blå sonene:

 • Naturlig bevegelse (gåturer heller enn treningsstudio)

 • En grunn til å stå opp om morgenen (meningen med livet)

 • Et enklere liv (downshifting)

 • 80 %-regelen (bare spise til man er 80 % mett)

 • Planterikt (et plantebasert kosthold med bare litt fisk/kjøtt)

 • Vin kl. 17 (et lite glass til maten med venner)

 • Tilhørighet (menighet, klubb eller samfunn)

 • Familien først (tette bånd til eldre og yngre familiemedlemmer)

 • De rette vennene (venners vaner smitter)

Din egen blå sone

Å skape din egen blå sone i en travel hverdag som revisor kan være en utfordring, men det er absolutt mulig. Her er noen tilpasninger og råd som kan være nyttige:

 1. Naturlig bevegelse: Inkluder små øyeblikk av bevegelse gjennom dagen. Kanskje gå eller sykle til jobb hvis det er mulig. Ta korte pauser for å gå rundt på kontoret, bruk trappene i stedet for heisen osv.

 2. En grunn til å stå opp om morgenen: Identifiser din egen mening med livet, selv i det hektiske yrkeslivet. Kanskje det handler om å levere kvalitetsarbeid til klientene, bidra til bedrifters suksess eller støtte andre i teamet ditt.

 3. Et enklere liv: Selv om revisorarbeid ofte er hektisk, prøv å finne måter som kan forenkle livet ditt. Kanskje ved å organisere arbeidsflyten bedre, sette klare grenser for arbeidstid eller finne tid til avslapning og hobbyer.

 4. 80 %-regelen: Utforsk «mindful spising»: spis sakte, og stopp når du er nesten mett. Dette kan hjelpe deg med å unngå for stort inntak av mat.

 5. Planterikt kosthold: Ta for deg av grønnsaker, frukt og plantebaserte matvarer i kantinen. Eller forbered enkle, sunne matpakker og snacks med mye deilig plantemat.

 6. Vinklubben kl. 17: Ta deg tid til å sosialisere med venner eller kolleger, kanskje ikke nødvendigvis med vin, men med et måltid eller kaffe, selv om det er bare én gang i uken.

 7. Tilhørighet: Finn en gruppe som interesserer deg, kanskje en revisorforening, en bokklubb eller en frivillig organisasjon. Dette kan hjelpe deg med å føle tilhørighet til et fellesskap.

 8. Familien først: Sett av tid til å være med familien din. Kanskje storfamilien kan ha et fast måltid eller en ukentlig aktivitet sammen?

 9. De rette vennene: Velg dine venner og kolleger med omhu. Omgås mennesker som har sunne vaner, og verdsetter balanse i livet.

Å skape din egen blå sone handler i stor grad om å innlemme disse prinsippene i den hverdagen du allerede lever. Start i det små, og gradvis skaper du et mer balansert og helsefremmende miljø for deg selv.