Avgiftsadvokaten svarer
Avgiftsadvokaten svarer

Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde, og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift.
Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no
Fellesregistering kan ødelegge fradragsretten
Vi har et selskap som har et stort eiendomsprosjekt i tidlig utviklingsfase. Selskapet har pådratt seg kostnader knyttet til regulering, prosjektering og grunnarbeider. Vi har ennå ikke signert leiekontrakter i prosjektet, og er derfor foreløpig ikke i posisjon til å kreve fradrag for inngående merverdiavgift. Vi ønsker nå å innlemme dette selskapet i en avgiftsmessig fellesregistrering med andre selskaper. Ser du noen mva-risiko i den forbindelse?
Fellesregistreringen etablerte et nytt avgiftssubjekt
I en nylig publisert avgjørelse fra -Skatteklagenemnda (NS 62/2018), ble det lagt til grunn at en slik fellesregistrering ville vært helt ødeleggende for selskapets fradragsrett. Sekretariatet begrunnet dette med at fellesregistreringen ville etablere et nytt avgifts-subjekt, og at dette subjektet ikke kunne ta fradrag for inngående mva pådratt i et annet subjekt. Dette til tross for at kostnadene var pådratt i selskap X, og utleievirksomheten kom i selskap X. Etter innlemmingen i fellesregistreringen ble altså ikke selskap X bedømt som selskap X lenger, fordi selskap X nå var en del av en felles-registrering Y. En fellesregistrering i et tilfelle som dette vil således kunne få rimelig dramatiske konsekvenser, og en bør tenke seg nøye om før eiendomsselskaper innlemmes i en felles-registrering.
Skeptiske til riktigheten av -standpunktet
Vi er skeptiske til riktigheten av Skatteklagenemndas standpunkt i denne saken, men det vil kreve for mye plass å begrunne dette nærmere her. Vi vil imidlertid helt kort peke på at Skattedirektoratet i fellesskriv av 16. juni 2014 har konkludert med at fradragsretten vil være i behold selv om den avgiftspliktige virksomheten kommer i et annet selskap, enn det selskapet som pådro seg kostnaden, hvis de to selskapene fellesregistreres. Denne forståelsen av fellesskrivet har også blitt bekreftet i bindende forhåndsuttalelser fra avgiftsmyndighetene. Det er således vanskelig å forene den nevnte avgjørelsen i Skatteklagenemnda med direktoratets fellesskriv fra 2014. I direktoratets fellesskriv ble det sågar gitt aksept for fradrag selv om kostnaden og den avgiftspliktige virksomheten kom i to adskilte selskaper, nå nektes til og med fradrag i en situasjon hvor kostnaden er pådratt i det selskapet hvor den avgiftspliktige virksomheten drives. Det er strengt og vil nok komme som en stor overraskelse for mange.