Ofte stilte spørsmål
Om ofte stilte spørsmål
I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Skattefunn og foretak i økonomiske vanskeligheter
Kategori: Revisjon, Skatt
Spørsmål: Jeg reviderer et aksjeselskap som fikk innvilget søknad om Skattefunn i 2019. I årsregnskapet for 2018 er den bokførte egenkapitalen tapt.
I egenerklæringen på skjema RF-1053 for 2019 har foretaket bekreftet at de ikke var i økonomiske vanskeligheter da søknaden ble godkjent. Kan jeg attestere skjemaet?
Svar: Skattefunn-støtte kan ikke gis til foretak som var i økonomiske vanskeligheter på det tidspunktet da søknaden ble godkjent av Norges forskningsråd. SkatteABC 2019/2020 presiserer at vurderingen skal gjøres på grunnlag av siste avlagte regnskap på tidspunktet for godkjennelsen i 2019.
Som foretak i økonomiske vansker regnes ikke bare selskaper som er insolvente etter konkursrettslige regler eller har mottatt krisestøtte, men også selskaper som har tapt mer enn halvparten av den tegnede kapitalen (aksjekapital og overkurs) som følge av akkumulerte tap. Selskap som har fått godkjent Skattefunn-prosjekt i løpet av 2019, må avgi en egenerklæring, (avkryssingsboks i skjemaet RF-1053), for å bekrefte at foretaket ikke var kriserammet da Forskningsrådet godkjente søknaden i 2019.
Revisors oppgave i forbindelse med attestasjon av RF-1053, er etter Finansdepartementets skatteforskrift å attestere kostnadene og prosjektregnskapet samt at kostnadene ikke overstiger rammene for høyest tillatt samlede offentlig støtte etter artikkel 8 i gruppeunntaksforordningen. Forbudet mot å gi offentlig støtte til foretak i økonomiske vansker følger av en annen bestemmelse i gruppeunntaksforordningen, artikkel 1 pkt. 14, jf. artikkel 2 pkt. 18.
Revisors attestasjon omfatter i utgangspunktet ikke egenerklæringen/avkryssingen i RF-1053. Revisor bør likevel se etter at foretaket ikke var kriserammet på tidspunktet for godkjenning, da feilavkryssing vil kunne ha betydelige beløpsmessige konsekvenser for årsregnskapet. Avdekker revisor feil i egenerklæringen, må det følges opp med nummerert brev til foretaket og unnlatt attestasjon av Skattefunn-skjemaet og næringsoppgaven.