Logg på for å laste ned PDF

Avgiftsadvokaten svarer

Om Avgiftsadvokaten svarer

Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift.

Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no

Merverdiavgift tilbake via kommunens justeringsrett?

Spørsmål: Vi er en utbygger som har betalt mye merverdiavgift i forbindelse med opparbeidelse av infrastruktur som er overdratt til kommunen. Infrastrukturen knytter seg til boligprosjekter hvor vi ikke har hatt fradragsrett, og overdragelsene ligger en del år tilbake i tid. Vil det være mulig å hente den betalte merverdiavgiften tilbake via kommunens justeringsrett?

Svar: Kommuner kan med hjemmel i lov pålegge utbyggere av bygg og anlegg å besørge og bekoste kommunal infrastruktur. For utbyggere som ikke har fradragsrett for merverdiavgift, representerer merverdiavgift på utbygging av slik infrastruktur en kostnad. Gjennom justeringsreglene kan kommunen oppnå en etterfølgende justeringsrett for den merverdiavgiften utbygger ikke har fradragsrett for. Kommunen kan aldri kreve justering før den har mottatt en signert justeringsoppstilling fra utbygger.

Kompensasjonsloven oppstiller korte foreldelsesfrister for kommuner når det gjelder krav om kompensasjon av merverdiavgift. For kommuner er foreldelsesfristen sammenfallende med fristen for å sende inn kompensasjonsoppgaven for neste termin.

Tidligere var det slik at avgiftsmyndighetene tolket kompensasjonslovens bestemmelser om foreldelse slik at foreldelse begynte å løpe i den terminen kommunen overtok infrastrukturen, selv om kommunen ikke hadde mottatt justeringsoppstilling fra utbygger.

Skattedirektoratet legger nå til grunn at foreldelsesfristen ikke begynner å løpe før kommunen har mottatt justeringsoppstillingen fra utbygger. Dette innebærer at det er mulig å kreve justering på kommunens hånd på overtakelser som ligger langt tilbake i tid, men likevel begrenset til ikrafttredelsen av justeringsreglene 1. januar 2008.

Hvor stor andel som blir tilbakebetalt til utbygger, varierer veldig fra kommune til kommune. Stavanger kommune praktiserer en ordning hvor 90 % av justeringsbeløpet tilbake­betales til utbygger.